Wykonanie
Delikatne kruche ciasto przełożone
pianką jogurtowo kokosową.Składniki:3 szklanki
mąki200 g
masła5
jajek1 szklanka
cukru800 ml
jogurtu owocowego np:
jagodowy,
truskawkowy,
owoce leśne1
budyń malinowy200 g
wiórków kokosowych3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliForemka 23x33 cmNa stolnicę wsypujemy
mąkę, dodajemy pokrojone
masło,
żółtka, 1/2 szklanki
cukru, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, szczyptę
soli i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę, pozostałą cześć ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli. Pomalutku wsypujemy 1/2 szklanki
cukru i ubijamy do jego rozpuszczenia (piana powinna być sztywna a pod palcami niemożna wyczuwać gródek) . Do piany wsypujemy
wiórki kokosowe,
budyń,
proszek do pieczenia, wlewamy
jogurt i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na ciasto. Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce . Pieczemy około 45 minut w temp. 180*C.