Wykonanie
Składniki:3 szklanki
mąki50 g
drożdży300 ml letniej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwekszynkaserek ziołowy almette30 g
sera żółtegojajkoPrzygotować rozczyn: do 1/2 szklanki
wody w kruszyć
drożdże, dodać
cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy dwie łyżki
oleju,
sól, rozczyn i
wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy
mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej
wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wykładamy ciasto na posypany
mąką blat i wałkujemy na kształt prostokąta. Na cieście rozprowadzamy
serek ziołowy, układamy plasterki
szynki i posypujemy
startym serem. Zwijamy jak roladę,
ostrym nożem albo nożyczkami robimy nacięcia, smarujemy rozkłóconym
jajkiem, posypujemy
makiem. Pieczemy w 200*C 30-40 minut.