ßßß
Składniki:3 szklanki mąki50 g drożdży300 ml letniej wody1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru2 łyżki oliwy z oliwekszynkaserek ziołowy almette30 g sera żółtegojajkoPrzygotować rozczyn: do 1/2 szklanki wody w kruszyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy dwie łyżki oleju, sól, rozczyn i wodę. Mieszamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Wyrabiamy ciasto około 5 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy mąki, jeśli jest zbite dodajemy więcej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wykładamy ciasto na posypany mąką blat i wałkujemy na kształt prostokąta. Na cieście rozprowadzamy serek ziołowy, układamy plasterki szynki i posypujemy startym serem. Zwijamy jak roladę, ostrym nożem albo nożyczkami robimy nacięcia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy makiem. Pieczemy w 200*C 30-40 minut.