Wykonanie
Naleśniki z
szynką i
serem są doskonałą propozycją zarówno na obiad, jak i pyszną kolację czy śniadanie.Kiedy przygotowuję je jako danie obiadowe podaję je zazwyczaj z dodatkiem
sosu pieczarkowego.Podane na kolację, czy śniadanie najlepiej smakują w towarzystwie np.
pomidorów i
sosu czosnkowego czy
keczupu. Polecam :)Składniki ( na ok.10 sztuk naleśników )CIASTO NALEŚNIKOWE- 2 i 1/2szklanki
mąki- 2 szklanki
mleka- 1 szklanka
wody- 1
jajko- szczypta
soli, szczypta
cukruNADZIENIE- 10 plastrów
szynki- 10 plastrów
sera żółtegoWykonanie.Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksuję, odstawiam na 15-20 minut, aż
mąka napęcznieje. Po tym czasie smażę na lekko natłuszczonej patelni, na wysokim ogniu cienkie naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Usmażone naleśniki układam na talerzu jeden na drugim. I po kolei na każdym naleśniku nakładam z
boku po plastrze
szynki i
sera, składam naleśnik na pół i jeszcze na pół. Powstałe trójkąty smażę na delikatnie natłuszczonej patelni, na wolnym ogniu z obu stron aż
ser się rozpuści. Podaję na ciepło.Smacznego :)