Wykonanie

Kruche ciasto, wilgotny środek,
jabłka,
cynamon,
czekolada i
śmietana - czego chcieć więcej ?Przygotowanie: 40 minut | Czas dodatkowy: 45 minut | Pieczenie 45-50 minutSkładniki:Ciasto:300 g
mąki100 g
masła3
żółtka3 łyżki
kakao1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:3
jabłka230 ml
śmietanki kremówki1 łyżeczka
cynamonu120 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
cukru trzcinowego2
jajkasok z cytrynyZ podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 minut.
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić
sokiem z cytryny.
Jajka podbić, dodać
śmietanę,
cynamon,
cukier,
czekoladę wszystko wymieszać. 3/4 części ciasta rozwałkować i wylepić foremkę 24 cm. Wyłożyć
jabłka i polać polewą
śmietanowo-jajeczną. Z pozostałej części ciasta utworzyć kratkę. Piec 45-50 minut w temp 180*C.
