Ser ricotta jest białym, wilgotnym serem robionym z serwatki. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony. Wyrabia się z mleka owczegoRicotta di Pekora i z mleka krowiegoRicotta Veccina.Ricotta ma bardzo wiele zastosowań kulinarnych. Ja dzisiaj polecam pyszny kremowy sernik na ciasteczkowo-orzechowym spodzie.Dzięki kąpieli wodnej wychodzi aksamitny i kremowy w smaku. Nie pęka, dzięki czemu jego powierzchnia jest gładka i równa.Przygotowanie: 40 minut | Pieczenie: 1 , 5 godzinySkładniki:1kg sera ricotta900g kwaśnej smietany6 jajek1 szklanka cukruopakowanie herbatników albo ciastek zbożowych około 250g1 szklanka prażonych migdałów (bez skórki)2 łyżki cukru trzcinowegocukier waniliowy100g masła ( rozpuszczone i ostudzone)Foremkę bardzo dokładnie i szczelnie obwijamy folią aluminiową.Ciastka i migdały drobno rozdrabniamy, dodajemy 2 łyżki cukru trzcinowego i masło. Wszystko mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C przez 15 minut.Ser ricotta, śmietanę, cukier i cukier waniliowy ubijamy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Miksując dalej, dodajemy po jednym jajku. Masę serową przekładamy na podpieczony spód.Do naczynia żaroodpornego wstawiamy foremkę z sernikiem (foremka powinna być zanurzona w gorącej wodzie tak do 3/4 wysokości). Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około godziny w temp. 200*C.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach na pół godziny.