Wykonanie
Dziś będzie
migdałowo.Kto jako dziecko chociaż raz nie spróbował pestki
moreli o specyficznie gorzkawym smaku? Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, ze tylko gorzkie
migdały mają prawdziwy
migdałowy smak. Wprawdzie są toksyczne ponieważ zawierają amigdalinę, ale w niewielkich ilościach (2/3 sztuki) są niezbędne i znacząco podnoszą walory smakowe niektórych wyrobów cukierniczych.Kilka gorzkich
migdałów użyłam do przygotowania pochodzącego z północy Italii ciasta Sbrisolona ( dosłownie kruszące się ciasto, podobne do crumble), ciasta o grudkowatej strukturze, sypanego wprost do formy z równie intrygującym wnętrzem.Przedstawiam wersj ę trochę bogatszą, bo zawierającą nadzienie z
migdałów,
ciasteczek amaretti i
serka ricotty.Przepis dostałam od Pani R ó ż y (Signora Rosa), której bardzo dziękuję :-)Tym super szybkim i prostym
ciastem przyłączam się do akcji Ciasta Świata .Polecam)
SkładnikiCiasto:200 g
mąki pszennej100 g krupczatki100 g
cukru1
cukier waniliowy120 g miękkiego
masła lub
margaryny Kasia2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:250 g
serka ricotta100 g
cukru70 g mielonych
migdałów2/3 mielone gorzkie
migdały1
jajko200 g włoskich
ciasteczek amarettiKilka
migdałów do dekoracjiPrzygotować nadzienie: pokruszyć na grubszą mączkę
ciasteczka amaretto( ja użyłam wałka) i wymieszać dokładnie wszystkie składniki( nie ma znaczenia w jakiej kolejności).
Ciasto: połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać 2
żółtka i wymieszać widelcem, dodać miękkie
masło i lekko wszystko połączyć. Ciasto ma być kruszące, z grudkami, tak jak kruszonka. W tym tkwi jego cały urok. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3. Papierem wyłożyć tylko dno formy, wysypać 2/3 ciasta- nie przyciskać! Na tą warstwę “kupkami” rozłożyć nadzienie. Uważać, aby nie podnieść
spodu, ciasto jest bardzo sypkie i okruszki będą się podnosić. Przykryć pozasta ł ą kruszonką i udekorować
migdałami. Piec w 180 °C 35-40 min. Po wystudzeniu posypać
białym cukrem.