ßßß
Dziś będzie migdałowo.Kto jako dziecko chociaż raz nie spróbował pestki moreli o specyficznie gorzkawym smaku? Nie wiem jak Wy, ale ja uważam, ze tylko gorzkie migdały mają prawdziwy migdałowy smak. Wprawdzie są toksyczne ponieważ zawierają amigdalinę, ale w niewielkich ilościach (2/3 sztuki) są niezbędne i znacząco podnoszą walory smakowe niektórych wyrobów cukierniczych.Kilka gorzkich migdałów użyłam do przygotowania pochodzącego z północy Italii ciasta Sbrisolona ( dosłownie kruszące się ciasto, podobne do crumble), ciasta o grudkowatej strukturze, sypanego wprost do formy z równie intrygującym wnętrzem.Przedstawiam wersj ę trochę bogatszą, bo zawierającą nadzienie z migdałów, ciasteczek amaretti i serka ricotty.Przepis dostałam od Pani R ó ż y (Signora Rosa), której bardzo dziękuję :-)Tym super szybkim i prostym ciastem przyłączam się do akcji Ciasta Świata .Polecam)
SkładnikiCiasto:200 g mąki pszennej100 g krupczatki100 g cukru1 cukier waniliowy120 g miękkiego masła lub margaryny Kasia2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie:250 g serka ricotta100 g cukru70 g mielonych migdałów2/3 mielone gorzkie migdały1 jajko200 g włoskich ciasteczek amarettiKilka migdałów do dekoracjiPrzygotować nadzienie: pokruszyć na grubszą mączkę ciasteczka amaretto( ja użyłam wałka) i wymieszać dokładnie wszystkie składniki( nie ma znaczenia w jakiej kolejności).
Ciasto: połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać 2 żółtka i wymieszać widelcem, dodać miękkie masło i lekko wszystko połączyć. Ciasto ma być kruszące, z grudkami, tak jak kruszonka. W tym tkwi jego cały urok. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3. Papierem wyłożyć tylko dno formy, wysypać 2/3 ciasta- nie przyciskać! Na tą warstwę “kupkami” rozłożyć nadzienie. Uważać, aby nie podnieść spodu, ciasto jest bardzo sypkie i okruszki będą się podnosić. Przykryć pozasta ł ą kruszonką i udekorować migdałami. Piec w 180 °C 35-40 min. Po wystudzeniu posypać białym cukrem.
