Wykonanie
Pyszna i szybka
tarta, w której
słodycz kremu przełamana jest lekko kwaskową
konfiturą z
czarnej porzeczki. Czego chcieć więcej, poza filiżanką dobrej kawy? Inspiracja z bloga SłodkaBabka.

Na spód:300 g
mąki pszennej tortowej200 g
masła500 g
cukru pudru1 płaska łyżka
mąki ziemniaczanej1
żółtko (z
jajka rozm. M)szczypta
soliWypełnienie:150 ml
konfitury z
czarnej porzeczki250 ml
sera mascarpone200 g
białej czekolady100 ml
likieru advocat500 ml
śmietany 36%ew.
śmietan-fix, dodatek utrwalający
bitą śmietanękakao do dekoracji1. Ciasto
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne
masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż
mąka połączy się z
masłem. Można to samo zrobić siekając
mąkę z
masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.Dodajemy
cukier puder,
mąkę ziemniaczaną sól i
żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto pieczemy, aż będzie złote, w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25-35 min, aż będzie złote.2. Krem
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej (na garnku z gotującą się
wodą ustawiamy żaroodporna miskę, w której rozpuści się
czekolada.)
Czekoladę trochę przestudzić, po czym wymieszać z
mascarpone. Po trochu dodawac
likier pilnując, by masa nie wyszła zbyt rzadka.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając ewentualnie
śmietan-fix. Zasadniczo nie ma konieczności słodzenia
śmietany, bo krem jest dość słodki. Jesli jednak lubicie dużo-dużo
słodyczy, można posłodzić
śmietanę cukrem pudrem podczas ubijania.3. Na wystudzonym, upieczonym cieście rozsmarowac
konfiture warstwą ok. 5 mm grubości. Delikatnie rozsmarowac krem advocatowy a na wierzchu ułożyć
bitą śmietanę. Na
śmietanie zrobić dekoracyjne wzorki (np. widelcem) i oprószyć
kakao.Ciasto odstawić do lodówki do stężenia.Ciasto piekłam w formie o średnicy 26 cm i wys. 4 cm.