ßßß Cookit - przepis na Tarta advocatowa / ajerkoniakowa

Tarta advocatowa / ajerkoniakowa

nazwa

Wykonanie

Pyszna i szybka tarta, w której słodycz kremu przełamana jest lekko kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki. Czego chcieć więcej, poza filiżanką dobrej kawy? Inspiracja z bloga SłodkaBabka.
Na spód:
300 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
500 g cukru pudru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko (z jajka rozm. M)
szczypta soli
Wypełnienie:
150 ml konfitury z czarnej porzeczki
250 ml sera mascarpone
200 g białej czekolady
100 ml likieru advocat
500 ml śmietany 36%
ew. śmietan-fix, dodatek utrwalający bitą śmietanę
kakao do dekoracji
1. Ciasto
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż mąka połączy się z masłem. Można to samo zrobić siekając mąkę z masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.
Dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną sól i żółtko. Całość zagniatamy szybko na spójną masę - lub ucieramy nadal w malakserze. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto pieczemy, aż będzie złote, w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 25-35 min, aż będzie złote.
2. Krem
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą ustawiamy żaroodporna miskę, w której rozpuści się czekolada.) Czekoladę trochę przestudzić, po czym wymieszać z mascarpone. Po trochu dodawac likier pilnując, by masa nie wyszła zbyt rzadka.
Śmietanę ubić na sztywno, dodając ewentualnie śmietan-fix. Zasadniczo nie ma konieczności słodzenia śmietany, bo krem jest dość słodki. Jesli jednak lubicie dużo-dużo słodyczy, można posłodzić śmietanę cukrem pudrem podczas ubijania.
3. Na wystudzonym, upieczonym cieście rozsmarowac konfiture warstwą ok. 5 mm grubości. Delikatnie rozsmarowac krem advocatowy a na wierzchu ułożyć bitą śmietanę. Na śmietanie zrobić dekoracyjne wzorki (np. widelcem) i oprószyć kakao.
Ciasto odstawić do lodówki do stężenia.
Ciasto piekłam w formie o średnicy 26 cm i wys. 4 cm.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2012/09/Tarta-advocatowa-ajerkoniakowa.html