Wykonanie
Pomysł na krem do tego pysznego ciasta znalazłam tutaj, pomyślałam jednak, że doskonałym jego uzupełnieniem byłby delikatny
kakaowy biszkopt. A dla przełamania słodkiego smaku,
konfitura z
czarnej porzeczki. Myślę, że równie dobrze sprawdziła by się
konfitura wiśniowa. Polecam to smaczne, mocno
czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo eleganckie ciasto.

3
jajka4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanej4 czubate łyżeczki ciemnego
kakaook. 100 g
mąki pszennej tortowej375 ml
śmietany tortowej 30%200 g
czekolady (2 tabliczki)
Śmietan -fix - dodatek utrwalający
bitą śmietanęew.
cukier puder, do smaku
konfitura z
czarnej porzeczkikakao do posypania wierzchu1.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli.
Żółtka utrzeć na puch wraz z
cukrem,
kakao i
mąką ziemniaczaną. Dodawać partiami przesianą
mąkę pszenną, aż ciasto osiągnie konsystencję gęstej
śmietany. Następnie dodać
białka i delikatnie wymieszać całość.Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, wyrównać powierzchnię.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-15 min, do suchego patyczka.Ciasto odstawić do wystudzenia.2.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Wystudzić.
Śmietanę ubić z dodatkiem
śmietan-fixu. Ja używam
czekolady gorzkiej, można też oczywiście użyć
mlecznej, jeśli taką wolicie. Podczas ubijania można
śmietanę dosłodzić do smaku
cukrem pudrem do smaku zwłaszcza, kiedy użyjecie
gorzkiej czekolady. Do ubitej
śmietany dodać przestudzoną rozpuszczoną
czekoladę, delikatnie lecz dokładnie wymieszać. Na czas studzenia się ciasta odstawić przygotowany krem do lodówki.3. Przestudzone ciasto posmarować
konfiturą. Ułożyć krem, robiąc na nim dekoracyjne wzorki za pomocą widelca. Wierzch posypać
kakao.Ciasto przechowywać w lodówce.Piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.