Wykonanie
Jeśli szukacie ciasta, które jest łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a przy tym pyszne - polecam tę tartę. Jest ona bardzo eleganckim
ciastem, nadaje się i do wieczornej
kawy, i na wytworne przyjęcia. Przypadnie do gustu osobom, które od ciężkich
tortów z
maślanymi masami preferują lżejsze smaki. Tutaj
słodycz śnieżnobiałej
bitej śmietany równoważy lekka kwaskowatość rubinowej
żurawiny, a uroku dodają prażone
płatki migdałowe.

ciasto kruche:300 g
mąki pszennej tortowej lub krupczatki200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtka (z
jajka rozm. M)szczypta
soli500 ml
śmietany tortowej 36%ew.
śmietan fix (do tej ilości
śmietany potrzebne są 2)
cukier puder do
bitej śmietany - ilość do smaku400 g
konfitury lub
dżemu z żurawiny/borówki1 łyżeczka
żelatyny50 g
migdałów w płatkach1.
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne
masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż
mąka połączy się z
masłem. Można to samo zrobić siekając
mąkę z
masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.Dodajemy
cukier puder,
sól i
żółtka. Całość zagniatamy szybko na spójną masę. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.
Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Na cieście układamy papier do pieczenia, na którym rozsypujemy suszony
groch lub
fasolę. Zapobiegnie to unoszeniu się ciasta podczas pieczenia.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie złote, ok. 25-30 minut.2.
Konfiturę żurawinową podgrzewamy w rodnelku. Gdy się zagotuje, dodajemy 1 łyżeczkę
żelatyny i energicznie mieszamy. Gorącą
konfiturę wykładamy równą warstwą na upieczone ciasto. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.3.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając
cukier puder do smaku. Podczas ubijania można dodać także
śmietan fix. Ubitą
śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto, formując - w zależności od upodobań - równą warstwę lub kopułę.
Płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Należy uważać, żeby nie spalić, mają być lekko rumiane.Ciasto posypujemy
płatkami migdałowymi.Przechowujemy w lodówce.