Wykonanie

Składniki:Ciasto
kakaowe:7
jajek5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki ciemnego, naturalnego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia¾ szklanki
cukru pudruCiasto
orzechowe:2 szklanki zmielonych
orzechów włoskich¾ szklanki
cukru pudru1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia5
białekKrem:250 g miękkiego
masła100 g
cukru pudru2
torebki śmietan fixu (zagęstnika do
śmietany)1
cukier waniliowy3
żółtkaDodatkowo:1
mleczna czekolada1 puszka gotowej masy krówkowejWykonanie:Przygotowujemy ciasto
kakaowe.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do piany
cukier puder i po jednym
żółtku, cały czas miksując.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
kakao i dodajemy do masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, do momentu powstania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach 25×35 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 30 minut. Studzimy.Przygotowujemy ciasto
orzechowe.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier puder i miksujemy. 1 ½ szklanki
orzechów włoskich ( ½ szklanki zostawiamy do dekoracji ciasta) mieszamy z
mąką pszenną i
mąką ziemniaczaną oraz
proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z
białek i
cukru pudru. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Ciasto pieczemy w tej samej formie co piekliśmy ciasto
kakaowe. Wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.Przygotowujemy krem. Miękkie
masło wkładamy do miski i mikserem ubijamy je na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy
cukier puder,
śmietan fix oraz
cukier waniliowy.
Żółtka roztrzepujemy widelcem i delikatnie wlewamy po trochu do kremu, cały czas ubijając.Gotową masę
krówkową wstawiamy do garnka z
wodą i gotujemy chwilę, wtedy masa będzie lepiej rozsmarowywać się po cieście.Ciasto
kakaowe przecinamy na pół. Do blaszki wkładamy jedną połówkę ciasta
kakaowego, na nim rozsmarowujemy ½ kremu
waniliowego, przykrywamy
ciastem orzechowym. Rozsmarowujemy masę
krówkową, przykrywamy drugą połową ciasta
kakaowego i górę smarujemy resztą kremu
waniliowego. Posypujemy pozostałymi
orzechami, na to ścieramy
czekoladę.