ßßß Cookit - przepis na Snikers

Snikers

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto kakaowe:
7 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru pudru
Ciasto orzechowe:
2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
¾ szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
Krem:
250 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
2 torebki śmietan fixu (zagęstnika do śmietany)
1 cukier waniliowy
3 żółtka
Dodatkowo:
1 mleczna czekolada
1 puszka gotowej masy krówkowej
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto kakaowe. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do piany cukier puder i po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, do momentu powstania jednolitej masy. Blaszkę o wymiarach 25×35 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 30 minut. Studzimy.
Przygotowujemy ciasto orzechowe. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i miksujemy. 1 ½ szklanki orzechów włoskich ( ½ szklanki zostawiamy do dekoracji ciasta) mieszamy z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy z białek i cukru pudru. Mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Ciasto pieczemy w tej samej formie co piekliśmy ciasto kakaowe. Wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Przygotowujemy krem. Miękkie masło wkładamy do miski i mikserem ubijamy je na puszystą masę, ciągle miksując dodajemy cukier puder, śmietan fix oraz cukier waniliowy. Żółtka roztrzepujemy widelcem i delikatnie wlewamy po trochu do kremu, cały czas ubijając.
Gotową masę krówkową wstawiamy do garnka z wodą i gotujemy chwilę, wtedy masa będzie lepiej rozsmarowywać się po cieście.
Ciasto kakaowe przecinamy na pół. Do blaszki wkładamy jedną połówkę ciasta kakaowego, na nim rozsmarowujemy ½ kremu waniliowego, przykrywamy ciastem orzechowym. Rozsmarowujemy masę krówkową, przykrywamy drugą połową ciasta kakaowego i górę smarujemy resztą kremu waniliowego. Posypujemy pozostałymi orzechami, na to ścieramy czekoladę.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/02/snikers