ßßß Cookit - przepis na Tarta z procentami

Tarta z procentami

nazwa

Wykonanie

Nieskromnie powiem, że to najlepsze ciasto jakie zrobiłam. Trochę alkoholowe, ale wszystko tu ze sobą współgra. I przepraszam, że to następny niezdrowy przepis, ale no takiemu ciastu nie da się oprzeć :D
Tarta z kremem adwokatowym, bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczki
Inspiracja
SKŁADNIKI: na kruche ciasto:
1 żółtko
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
175 g mąki pszennej na krem:
100 ml adwokatu
250 g mascarpone
1 tabliczka białej czekolady
pozostałe:
konfitura z czarnej porzeczki
2 kremówki
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
starta czekolada
płatki migdałowe
WYKONANIE:
Ze składników na kruchy spód wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy (na ok. 3 mm), wykładamy nim formę 25 cm i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni.
Serek mascarpone miksujemy z adwokatem, a następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i znowu miksujemy. Ostygnięty kruchy spód smarujemy konfiturą i wylewamy na niego krem. Wstawiamy do lodówki na ok. 10 h. Po tym czasie ubijamy bitą śmietanę (pod koniec dodając śmietan fixy i cukier puder) i rozsmarowujemy ją na tarcie, którą później posypujemy płatkami i startą czekoladą.
Źródło:http://recipesaseasyasabc.blogspot.com/2015/01/tarta-z-procentami.html