ßßß
Tarta z kremem adwokatowym, bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczkiInspiracjaSKŁADNIKI: na kruche ciasto:1 żółtko100 g masła2 łyżki cukru pudru175 g mąki pszennej na krem:100 ml adwokatu250 g mascarpone1 tabliczka białej czekoladypozostałe:konfitura z czarnej porzeczki2 kremówki2 śmietan fixy2 łyżki cukru pudrustarta czekoladapłatki migdałoweWYKONANIE:Ze składników na kruchy spód wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy (na ok. 3 mm), wykładamy nim formę 25 cm i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 190 stopni.Serek mascarpone miksujemy z adwokatem, a następnie dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i znowu miksujemy. Ostygnięty kruchy spód smarujemy konfiturą i wylewamy na niego krem. Wstawiamy do lodówki na ok. 10 h. Po tym czasie ubijamy bitą śmietanę (pod koniec dodając śmietan fixy i cukier puder) i rozsmarowujemy ją na tarcie, którą później posypujemy płatkami i startą czekoladą.