Wykonanie

Dziś polecamBABĘ ZIEMNIACZANĄ Z
TWAROGIEM z Kresów.Danie mimo swojej prostoty smaczne i łatwe w przygotowaniu.Ja otrzymałam wiejski i własnej roboty
twaróg i wykorzystałam go do przepisu.

Składniki:1 kg
ziemniaków400-500 g tłustego
twarogu2-3 szt.
cebuliparę plasterków
wędzonego boczkułyżka
masła2
jajkaposiekane liście świeżej
miętyświeże
zioła np.
tymianek,
rozmaryn,
oreganosólświeżo zmielony
czarny pieprzObrane
ziemniaki umyłam i starłam.Można na tarce o drobnych oczkach lub przy użyciu robota.

Przełożyłam je na sito i odstawiłam aby odciekł z nich sok.Odciśnięte
ziemniaki przełożyłam do miski.

Po odlaniu soku na dnie powstała
skrobia,

którą dodałam do
ziemniaków.

Wbiłam
jajko, dodałam
sól i
pieprz i wymieszałam.

Na patelni na
maśle podsmażyłam posiekaną w kostkę
cebulkę.Lekko posoliłam i wsypałam posiekane świeże
zioła.

Gdy się zeszkliła dodałam pokrojony w kostkę
wędzony boczek.

Posoliłam, dodałam świeżo zmielony
czarny pieprz i podsmażyłam.

Dodałam do masy ziemniaczanej

i wymieszałam.

Teraz
pora na masę
serową.Do miski przełożyłam mój piękny
twaróg.

Rozkruszyłam go widelcem i wbiłam
jajko.

Wystarczy go lekko posolić i wymieszać.Można do niego dodać posiekane listki
mięty.Ja zrobiłam to dodając je do warstwy ziemniaczanej.

Teraz wystarczy nasmarować formę lub szklane naczynie tłuszczem iukładać warstwami
ziemniaki i
ser.Najpierw masa ziemniaczana.

Teraz masa twarogowa.

I na wierzch ponownie warstwa ziemniaczana z dodatkiem posiekanej
mięty.

Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni.

Można podawać z sosem
śmietanowym lub kwaśną
śmietaną.Ja podałam z podsmażoną
cebulką i
boczkiem,Smacznego!
