ßßß Cookit - przepis na BABKA ZIEMNIACZANA Z TWAROGIEM

BABKA ZIEMNIACZANA Z TWAROGIEM

nazwa

Wykonanie

Dziś polecam
BABĘ ZIEMNIACZANĄ Z TWAROGIEM z Kresów.
Danie mimo swojej prostoty smaczne i łatwe w przygotowaniu.
Ja otrzymałam wiejski i własnej roboty twaróg i wykorzystałam go do przepisu.
Składniki:
1 kg ziemniaków
400-500 g tłustego twarogu
2-3 szt.cebuli
parę plasterków wędzonego boczku
łyżka masła
2 jajka
posiekane liście świeżej mięty
świeże zioła np.tymianek, rozmaryn,oregano
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Obrane ziemniaki umyłam i starłam.
Można na tarce o drobnych oczkach lub przy użyciu robota.
Przełożyłam je na sito i odstawiłam aby odciekł z nich sok.
Odciśnięte ziemniaki przełożyłam do miski.
Po odlaniu soku na dnie powstała skrobia,
którą dodałam do ziemniaków.
Wbiłam jajko, dodałam sól i pieprz i wymieszałam.
Na patelni na maśle podsmażyłam posiekaną w kostkę cebulkę.
Lekko posoliłam i wsypałam posiekane świeże zioła.
Gdy się zeszkliła dodałam pokrojony w kostkę wędzony boczek.
Posoliłam, dodałam świeżo zmielony czarny pieprz i podsmażyłam.
Dodałam do masy ziemniaczanej
i wymieszałam.
Teraz pora na masę serową.
Do miski przełożyłam mój piękny twaróg.
Rozkruszyłam go widelcem i wbiłam jajko.
Wystarczy go lekko posolić i wymieszać.
Można do niego dodać posiekane listki mięty.
Ja zrobiłam to dodając je do warstwy ziemniaczanej.
Teraz wystarczy nasmarować formę lub szklane naczynie tłuszczem i
układać warstwami ziemniaki i ser.
Najpierw masa ziemniaczana.
Teraz masa twarogowa.
I na wierzch ponownie warstwa ziemniaczana z dodatkiem posiekanej mięty.
Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni.
Można podawać z sosem śmietanowym lub kwaśną śmietaną.
Ja podałam z podsmażoną cebulką i boczkiem,
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2014/06/baba-ziemniaczana-z-twarogiem.html