ßßß
Dziś polecamBABĘ ZIEMNIACZANĄ Z TWAROGIEM z Kresów.Danie mimo swojej prostoty smaczne i łatwe w przygotowaniu.Ja otrzymałam wiejski i własnej roboty twaróg i wykorzystałam go do przepisu.
Składniki:1 kg ziemniaków400-500 g tłustego twarogu2-3 szt.cebuliparę plasterków wędzonego boczkułyżka masła2 jajkaposiekane liście świeżej miętyświeże zioła np.tymianek, rozmaryn,oreganosólświeżo zmielony czarny pieprzObrane ziemniaki umyłam i starłam.Można na tarce o drobnych oczkach lub przy użyciu robota.
Przełożyłam je na sito i odstawiłam aby odciekł z nich sok.Odciśnięte ziemniaki przełożyłam do miski.
Po odlaniu soku na dnie powstała skrobia,
którą dodałam do ziemniaków.
Wbiłam jajko, dodałam sól i pieprz i wymieszałam.
Na patelni na maśle podsmażyłam posiekaną w kostkę cebulkę.Lekko posoliłam i wsypałam posiekane świeże zioła.
Gdy się zeszkliła dodałam pokrojony w kostkę wędzony boczek.
Posoliłam, dodałam świeżo zmielony czarny pieprz i podsmażyłam.
Dodałam do masy ziemniaczanej
i wymieszałam.
Teraz pora na masę serową.Do miski przełożyłam mój piękny twaróg.
Rozkruszyłam go widelcem i wbiłam jajko.
Wystarczy go lekko posolić i wymieszać.Można do niego dodać posiekane listki mięty.Ja zrobiłam to dodając je do warstwy ziemniaczanej.
Teraz wystarczy nasmarować formę lub szklane naczynie tłuszczem iukładać warstwami ziemniaki i ser.Najpierw masa ziemniaczana.
Teraz masa twarogowa.
I na wierzch ponownie warstwa ziemniaczana z dodatkiem posiekanej mięty.
Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni.
Można podawać z sosem śmietanowym lub kwaśną śmietaną.Ja podałam z podsmażoną cebulką i boczkiem,Smacznego!