Wykonanie
Możecie je potraktować jako dodatek do
mięs, jeśli znudziły się Wam tłuczone
ziemniaki lub jako samodzielny posiłek np. z łyżką kwaśnej
śmietany. Pierwszy raz
jadłam je, przygotowane przez mamę kolegi ze szkolnych lat.
Potem nawet często pojawiały się na moim
stole. Po przeprowadzce do nowego miasta, zajęta pracą, studiami i życiem towarzyskim, przestałam gotować i o wielu przepisach szybko zapomniałam. Odkąd na nowo odkryłam w sobie pasję do gotowania, przepisy zaczęły wracać i teraz grzeją miejsce w mojej ręcznie prowadzonej "księdze", czekając na swoją kolej pojawienia się na blogu. Dziś przyszedł czas, na bardzo szybkie danie tudzież dodatek do dania głównego. Trochę ugotowanych
ziemniaków, kilka składników i gotowe. A Wy nie musicie przez pół dnia sterczeć przy garach;)


Składniki:600 g ugotowanych i ostudzonych
ziemniakówszklanka startego
żółtego sera1
jajkołyżka
mąki pszennejłyżeczka
oregano i
tymiankuszczypta
soli i
czarnego pieprzu* zamiast
sera możecie dodać pokrojoną w kostkę i zrumienioną na
oliwie cebulkę z
boczkiem i podać np. z
grzybowym sosem.Przygotowanie:Do ostudzonych i dobrze utłuczonych
ziemniaków dodajcie pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszajcie. Z powstałego ciasta/masy uformujcie kotleciki dowolnej wielkości i usmażcie na złoto na kilku łyżkach
oliwy.Na średnim ogniu aby
ser zdążył się roztopić:)