Wykonanie

Ta mała
kapustka pochodzi z Belgii a jej nazwa od stolicy tego
kraju.
Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach
dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu.
Bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości,
ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze.
Ma właściwości przeciwzapalne.
Wspomaga pracę układu pokarmowego,
sercowo-naczyniowego i oddechowego.
W 100 g jest tylko około 30 kcal.
Dodatkowo, ze względu na zawartość
sodu i potasu,
reguluje gospodarką
wodną organizmu, zapewniając skórze jędrność.

Zazwyczaj jest jedzona w formie gotowanej z
tartą bułką.
Nie
powiem, też tak ją jem i to ze smakiem.
Dziś zaproponuję Wam ją w innej postaci.
Posiekana z dodatkiem
wędzonego boczku,
sosem worcester i
czosnkiem.
Naprawdę jest to ciekawa i bardzo smaczna propozycja na podanie
brukselki.
Sos worcester nada daniu korzennego smaku.

Składniki:
500 g
brukselki4-5 plastry
wędzonego boczku2 ząbki
czosnku2 łyżki
sosu worcesteroliwa z oliwekłyżka
masłasólświeżo mielony
czarny pieprzBrukselki obrałam z wierzchnich liści i w razie potrzeby odkroiłam twarde głąby.
Umyłam.

Przełożyłam małe główki do robota, który pięknie je poszatkował.
Pora na plastry
wędzonego boczku.

Pokroiłam go w drobną kostkę.

Na patelnię wlałam
oliwę z oliwek i rozpuściłam
masło.
Smażyłam
boczek przez około 5-10 minut aż pięknie się zarumienił.

Do
boczku dodałam posiekaną wcześniej
brukselkę.
Wrzuciłam do niej drobno posiekany
czosnek.
Przyprawiłam
solą i
pieprzem.

Dusiłam przez około 5-10 minut pod przykryciem.
Podlałam wszystko niedużą ilością
wody.
Dodałam również
sos worcester.

Smażyłam jeszcze chwilę do miękkości.

Spróbujcie! a na pewno polubicie bardziej to niedoceniane warzywo.
Smacznego!