Placuszki kojarzą się z podwieczorkiem i słodką przekąską.Pojawiły się już na blogu słodkie,drożdżowe placuszki z dyniDziś zaproponuję placuszki na ostro.Dynia, marchew, dymka, czosnek i curry.Proste połączenie a jakże pyszne.Składniki:300 g kawałek dyni1 szt. marchewki2 szt. jajek2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łodyżki dymki1 ząbek czosnku1 łyżeczka przyprawycurry firmy Prymatsól i pieprz do smakuolej do smażeniaDynię i marchew starłam na tarce o grubych oczkach.Pokroiłam drobno dymkę.W miseczce roztrzepałam jajka.Wsypałam do nich mąkę, sól, pieprz i curry.Dodałam starty ząbek czosnku.Wszystko wymieszałam.Teraz kolejno wsypałam do masy jajecznej:startą marchewkę,startą dynięi posiekaną dymkę.Wszystkie składniki wymieszałam.Smażyłam niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju.Temperatura nie powinna być za niska, ponieważ placki powinny być chrupiącea nie nasiąknięte tłuszczem.Po usmażenie układałam je na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar oleju.Można podawać dyniowe placuszki z gęstym jogurtem i papryczką chili.Smacznego!