do tego pachnąca, gorąca kawa i czego trzeba więcej?Śliwek jest teraz pod dostatkiem.Polecam zamrozić ich parę kilo, w zimowe dni jak znalazł.Miałam upiec tartę z tym fioletowym owocem.Stwierdziłam jednak, że mam jednak większą ochotę na ciasto drożdżowe.I nie zawiodłam się! Wyszło pyszne i pulchne.Jadłam jeszcze ciepłe... z łakomstwa to po pierwsze,a po drugie nie mogłam mu się po prostu oprzeć.Składniki na ciasto:4 szklanki mąki pszennejszklanka mleka ( 250 ml )1 szklanka cukru ( 250 ml )200 g masła4 jajacukier wanilinowy50 g drożdżyparę kropli zapachu waniliowegocukier puder do posypaniaSkładniki na kruszonkę:150 g mąki pszennej50 g cukru125 g masładowolna ilość śliwek ;-)Drożdże rozkruszyłam do miseczki.Wlałam do nich ciepłe mleko i szczyptę cukru.Rozmieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.W czasie gdy drożdże rosły, wydrylowałam śliwki.Do miski wsypałam mąkę i rozczyn z drożdży.Ja wyrabiałam wszystko w robocie kuchennym.Dodałam jajka.Następnie miękkie masło.Wsypałam cukier, cukier wanilinowy i zapach waniliowy.Przez około 10-15 minut wyrabiałam ciasto aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około godzinę.Przygotowałam kruszonkę.Do miski wsypałam mąkę.Dodałam cukier i masło.Ucierałam w mikserze aż powstały charakterystyczne grudki.Formę o wymiarach 25/35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.Wyłożyłam na nią ciasto.Powkładałam w nie śliwki.Posypałam je kruszonką.Można jeszcze przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni.Piekłam przez około 45-50 minut.Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.Smacznego!Polecam również inne ciasta drożdżowe:CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMICIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄCIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWACIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREMCIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ