Wykonanie

Pierwsze
dynie się już pokazały w sklepach i na straganach.Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć
drożdżowe placuszki z
dynią .Bardzo fajna i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację.

Składniki:500 g kawałka dyni2
jaja400 ml
kefiru2-3 szklanki
mąki50 g świeżych
drożdżypół szklanki
wodyszczypta
cukrupół łyżeczki
soliolej do smażenia
cukier puder do posypania
Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam na podłużne kawałki.

Starłam ją na tarce o grubych oczkach.

Do szklanki wlałam ciepłą
wodę, dodałam szczyptę
cukru i rozkruszone
drożdże.Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W misce roztrzepałam
jajka.

Wsypałam
mąkę.

Wlałam rozczyn z
drożdży i
kefir.Możecie dodać go mniej jeśli uznacie,że ciasto jest za rzadkie.Posoliłam.Odstawiłam na około 20 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto trochę podrosło.

Dodałam startą
dynię.

Wymieszałam.

Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości
oleju.Nakładałam je łyżką na patelnię.


Smażyłam na złoty kolor.

Wykładałam placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym,aby odsączyć
olej.Podawałam posypane
cukrem pudrem.Smacznego!

Polecam placuszki z
dynią marchewką i
curry na ostro