Wykonanie
Pewnie wiele z Was na słowo
wątróbka zrobi niewyraźną minę i powie,że"wiesz kochanie... może dziś zjemy coś innego"...;-)A niesłusznie.Do
wątróbki trzeba po prostu dorosnąć i dać sobie trochę czasu ;-))Smażona
wątróbka z
cebulą i
jabłkiemjest naprawdę smaczna, sama w sobie może być pysznai przede wszystkim jest bogata w żelazo.Spróbujcie.Składniki:50 dkg indyczej
wątróbki3-4 szt.
cebuli1 duże
jabłkoszklanka
mlekamąka do obtoczenia
wątróbkimajeraneksólpieprzWątróbkę umyłam i oczyściłam.
Zalałam ją
mlekiem i odstawiłam na około 1 godzinę.
Gdy moczyła się - obrałam i pokroiłam w półplastry
cebulę.Podsmażyłam ją na
oleju.Posypałam
solą,
pieprzem i
majerankiem.
Dolewałam
wody, co jakiś czas mieszając aby zmiękła.
Przełożyłam ją do miseczki.
Wątróbkę obtoczyłam w
mące.Można wedle uznania pokroić ją na mniejsze części.Ja usmażyłam w kawałkach.
Smażyłam aż się zarumieniła i po naciśnięciu nie wypływała z niej krew.
Dodałam podsmażoną wcześniej
cebulęi starte na tarce o grubych oczkach
jabłko.
Wszystko posoliłam i doprawiłam świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Wątróbki nie powinno się wcześniej solić bo
zrobi się twarda.
Smacznego!
A jak lubicie
wątróbkę to polecam:PASTA Z KURZYCH
WĄTRÓBEK I
SERC NA KANAPKI