Wykonanie

Ciasto ZEBRA jest
ciastem które pamiętam z dzieciństwa.Mama często je piekła, może stąd mój sentyment do niego.Ciasto ma ciekawy i zachwycający wygląd.Jest puszyste, lekkie i smaczne.Idealne do szklanki
mleka.Jest trochę zabawy przy nakładaniu na przemianjasnego i ciemnego ciasta do blachy, ale wygląd wam to wynagrodzi.

Składniki:5 sztuk
jajek1,5 szklanki
cukru2,5 szklanki
mąki2 łyżki
mąki (dodatkowo do białego ciasta)2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanki
oleju2 łyżki
kakao1 szklanka
wody gazowanej1 opakowanie
cukru wanilinowegoparę kropli
aromatu do ciast (
waniliowy,
cytrynowy,
rumowy)

Do miski wsypałam
cukier,
cukier wanilinowy i wbiłam
żółtka.

Ubiłam na puszystą masę.

Wsypałam
mąkę i
proszek do pieczenia.

Wlałam
olej,

i
wodę gazowaną.

Wymieszałam wszystko na gładką, puszystą masę.

W drugiej miseczce ubiłam
białka.

Dodałam je do masy.

Połączyłam składniki.

Ciasto podzieliłam na dwie równe części.Do jednej miski wsypałam dwie łyżki
kakao
a do drugiej dwie łyżki
mąki.

I tak powstały dwa ciasta - ciemne i białe.

Blachę o średnicy 23 cm natarłam
masłem, posypałam
tartą bułką ina jej środek wlewałam na przemian po łyżce każdego ciasta.



Piekłam około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego!

