Wykonanie
To ciacho
jadłam u teściowej, która znalazła przepis w jakimś czasopiśmie. Nazwa tego ciasta nasunęła mi się sama, więc postanowiłam poszperać tu i ówdzie w poszukiwaniu przepisu...Wpisałam ciasto śmietnik i okazało się, że ono istnieje pod taką nazwą, a znalazłam je TUTAJTroszkę w składnikach zrobiłam przetasowanie;)

Składniki:8
jabłek ( dodałam 10 mniejszych)szklanka
orzechów100 gram
kokosowych wiórek200 gram
rodzynek( dałam 100g
rodzynek i 100g
żurawiny suszonej)2 szklanki
maki4
jajka1 łyżeczka
sody1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao3 łyżki
oleju1 szklanka
cukru1łyżka
margaryny do wysmarowania blachy1,5łyżki
bułki tartej do obsypania blachy

Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkęzasypujemy
cukrem - odstawiamy na godzinę aby puściły
soki.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, zaczynałam od
bakali (
orzechy wcześniej zgniotłam na mniejsze kawałki), następnie dodałam
jajka,
olej,
sodę,
kakao i
mąke.Całość mieszamy, następnie przekładamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną
bułką tartą.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy około 45 minut.Możemy obsypać
cukrem pudrem gotowe ciasto - ja z tego zrezygnowałam