Wykonanie
Jabłecznik włoski to bardzo proste ciasto z
jabłkami,
orzechami i
rodzynkami . Do tego
owocowego ciasta nie dodajemy tłuszczu, jest więc dość dietetyczne a dzięki sporej ilość
jabłek również wilgotne. Przygotowanie ciasta nie nastręcza problemów, nie wymaga również korzystania z urządzeń elektrycznych - składniki wystarczy wymieszać drewnianą łyżką. Otrzymujemy lekkie i smaczne ciasto z
owocami i sporą ilością
bakalii, których proporcje i skład można dowolnie zmieniać. Moim zdaniem jabłecznik włoski znacznie lepiej smakuje na drugi dzień.

6
jabłek1 szklanka
cukru3
jajka2 szklanki
maki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 szklanki
rodzynek1/2 szklanki
orzechów1 łyżka
skórki pomarańczowejJabłka kroimy w kostkę, zasypujemy
cukrem, dodajemy
bakalie i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach około 30 na 23 cmDo pokrojonych
jabłek wbijamy
jaja, wsypujemy
mąkę wymieszana z
proszkiem do pieczenia i
sodą. Mieszamy drewniana łyżką. Przekładamy do blachy. Pieczemy ok 40 minut

Przepis na podstawie przepisu z Biblioteczki Poradnika Domowego z kwietnia 1996 r