Wykonanie
Małż kupił sporo
schabu, pomału brakowało mi pomysłu na niego, aż tu nagle teściowa
mówi że można zrobić rolady ze
schabu. Nie czekając długo, zabrałam się do "roboty". Może ktoś z Was skusi się na tańszą wersję rolady?

Składniki:2kg
schabu bez kości500g
boczku surowego wędzonego500g
ogórków kiszonych3-4
cebule150g
musztardy (u mnie stołowa)3-4 kulki
ziela angielskiego3
listki laurowesól,
pieprz do smaku (do sosu jak i do farszu)Do zagęszczenia sosu:3/4 szklanki
wody2,5 łyżki
makiDo smażenia:
smalec
Wykonanie:Zaczynamy od przygotowania farszu:Z
boczku odcinamy skórę - którą zostawiamy, będzie nam później potrzebna.Kroimy
boczek w plastry następnie w słupki,
ogórki i
cebulę także w słupki.Składniki farszu delikatnie solimy (
boczek jest słony, więc nie możemy przesadzić), dodajemy sporą ilość
pieprzu (około 3/4 łyżki) jeszcze
musztardę i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby " smaki farszu przeszły "Teraz czas na
mięso;
Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Kroimy w plastry (ok 150gram)Nacinamy tłuszcz w kilku miejscach, tak aby
mięso pod wpływem smażenia nie "zwijało się" w tym miejscu. Można także usunąć w całości jeśli macie wrażliwe podniebienia;-). Każdy plaster tłuczkiem rozklepujemy, najlepiej przykrywając folią spożywczą każdy plaster, unikniemy rozbryzgu w całej kuchni
mięsa;).Nakładamy łyżkę farszu i zawijamy tak, aby farsz nie wypływał.Spinamy wykałaczkami, lub zawijamy rolady nitką.Przygotowujemy duży garnek oraz patelnię.Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę
smalcu, układamy obok siebie rolady i smażymy na intensywnym ogniu.Obsmażamy dokładnie z każdej strony na rumiano.Na spód garnka dajemy wspomnianą wcześniej skórę z
boczku ( nie jest to obowiązkowe, lubię ten posmak i zapach wędzonki w roladzie)Podsmażone rolady wkładamy do garnka przygotowanego wcześniej.Patelnię na której smażyliśmy rolady zalewamy
wodą, gotujemy i
łopatką "zbieramy wszystkie smaki" Zalewamy rolady - te w garnku.Przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym, rozgrzewamy dodajemy ponownie łyżkę
smalcu i obsmażamy kolejne porcje rolad.Za każdym razem zalewamy patelnie
wodą po przełożeniu
mięsa do garnka. W ten sposób uzyskamy ciemny sos.Gdy zakończymy smażenie i mamy całe
mięso z garnku, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie.Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Około godziny półtorej, na wolnym ogniu. Gotowe rolady przekładamy na talerz, przecedzamy sos, przyprawiamy do smaku, zwiększamy płomień i zagęszczamy dolewając wymieszaną
mąkę z zimną
wodą. Zagotowujemy. Sos gotowy.Takim sosem zalewamy rolady( na talerzu) z których powyciągaliśmy wykałaczki lub usunęliśmy nitkę.Gdy chcemy następnego dnia cieszyć się roladami,wtedy wkładamy je do sosu i podgrzewamy w sosie.Podajemy z kluskami lub
ziemniakami;)