Wykonanie

"By pokarm był
lekiem, a lek pokarmem." Takie było życzenie Hipokratesa, najwybitniejszego lekarza starożytności. Doskonale sprawdza się ono w przypadku
miodu, który oprócz tego, że doskonale smakuje ma również wiele wartości odżywczych.Dlaczego warto jeść miód?
Miód ceniony jest nie tylko ze względu na swój wspaniały smak, ale również na wysoką wartość odżywczą. Co ważne, jest bardzo łatwo przyswajalny, ponieważ wchłaniany jest bezpośrednio do
krwi, bez trawienia.
Miód obniża ciśnienie, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Wzmacnia odporność i pomaga w pracy umysłowej. Wpływa pozytywnie na pracę wątroby. Poza tym, pomaga szybko zregenerować siły i dostarcza sporo energii.Czy wiecie, że...Starożytni Grecy spożywali duże ilości
miodu, ponieważ, uważali że zapewnia zdrowie i długowieczność. W Grecji popularny jest
miód tymiankowy, który polecany jest szczególnie w chorobach układu oddechowego. Pozyskuje się go przede wszystkim na Krecie, gdzie rośnie mnóstwo aromatycznych
ziół.
Miód tymiankowy to typowy przysmak tego regionu - ma płynną i złocistą konsystencję, jest klarowny i ma wspaniały aromat.Szybkie i proste dania z
miodemPrzez wiele wieków mód był produktem używanym do słodzenia i wytwarzania
napoi alkoholowych. Dzisiaj ma on wiele zastosować w kuchni. Można go użyć do marynowania
mięs, deserów, sałatek,
napoi itp. Ja znalazłam dla Was trzy pyszne desery, które przygotujecie szybko i z niewielkiej ilości składników.Zacznijmy od typowego greckiego deseru. Przyrządza się go błyskawicznie, smakuje wyśmienicie i co najważniejsze jest lekki. Można więc się nim objadać bez wyrzutów:) Do przygotowania potrzebny jest tylko:
jogurt grecki,kilka łyżek
miodu, najlepiej
tymiankowego, ponieważ ma cudowny aromat, znajdziecie go tutaj .
migdały,
orzechy, ulubione
owoce, mogą być suszone.Wystarczy tylko przełożyć
jogurt do szklanki, na wierzchu polać go kilkoma łyżkami
miodu i posypać dużą ilością
migdałów,
orzechów oraz
owoców. Z dodatkami można eksperymentować, aby znaleźć swój ulubiony smak.
Sałatka owocowa z
miodowym sosemKolejny szybki i smaczny deser to
sałatka owocowa z sosem z
jogurtu naturalnego i
miodu. Do jej przygotowania używamy ulubionych
owoców, np.
mandarynek,
bananów,
kiwi,
truskawek, czy
brzoskwiń, które kroimy na niewielkie kawałki. Całość polewamy sosem przygotowanym z 2 łyżek
jogurtu naturalnego, łyżeczki
miodu i soku z ćwiartki
cytryny.Batoniki
orzechowo-
miodoweKolejny deser jest nieco bardziej skomplikowany, ale za to przepyszny. Możecie go zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę albo drugie śniadanie. Do przygotowania batoników będą potrzebne:ulubione
orzechy i
bakalie,1
jajko,2 łyżki
płatków owsianych,łyżka
miodu,łyżka
masła.
Orzechy i
bakalie należy posiekać, włożyć do miski i wymieszać z resztą składników. Następnie całość należy wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i dokładnie ubić, aby była równa i zwarta. Masę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 12-15 minut.Po tym czasie najlepiej wyłączyć piekarnik i odczekać jeszcze ok. 30 minut, aby wszystko dobrze zastygło. Po wyciągnięciu masy z formy i odklejeniu od papieru, można włożyć ją jeszcze na ok. godzinę do lodówki. Później możemy ją pokroić na batoniki:) To pyszna i pożywna przekąska, którą wszędzie możecie ze sobą zabrać. Wystarczy tylko batoniki zawinąć w papier.zdjęcie w nagłówku: www.flickr.com/photos/botheredbybees