Wykonanie
Jak co miesiąc Weekendowa
Cukiernia ma do zaproponowania słodki deser dla każdego. Tym razem przepis wybrała Pana
Malwina . A co wybrała? Przepyszne ciasto
migdałowe z
rabarbarem. Przepis, który ją zainspirował znajduje się tu . Inne uczestniczki weekendowej
cukierni pokombinowały z przepisem bardziej niż ja. Zmieniając
migdały na inne
orzechy, czy
rabarbar na inne
owoce. Ja zostałam chyba najbliżej oryginału, chociaż bez drobnych zmian się nie obyło. Czy polecam? Oczywiście, że polecam, bo ciasto jest przepyszne, i bardzo proste w wykonaniu. Autorka w prawdzie
mówi o naprzemiennym dodawaniu, małymi porcjami,
mąki i
jogurtu, podczas miksowania, ale ja procedurę nieco uprościłam, a też wyszło dobrze :) Przepis na
Migdałowe ciasto z
rabarbarem pewnie jeszcze nie raz zagości w koperkowej kuchni.

Składniki:300g
rabarbaru160g
mąki pszennej70g mielonych
migdałówŁyżeczka
proszku do pieczenia80g
masła lub
margaryny150g
cukru2 łyżki + 2 łyżeczki
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią2 nieduże
jajka100g gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżki
likieru pomarańczowego80g
płatków migdałowychWykonanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.Miękkie
masło pokrojone w kostkę wrzucamy do miski, dodajemy zwykły
cukier i 2 łyżki
cukru waniliowego i jedno
jajko i całość miksujemy na puszystą masę. Dodajemy drugie
jajko i
likier pomarańczowy i miksujemy. Dosypujemy 60g mielonych
migdałów,
proszek do pieczenia,
mąkę. Dodajemy też
jogurt i całość miksujemy do połączenia składników.Ciasto przenosimy do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wierzch posypujemy 10g mielonych
migdałów. Układamy
rabarbar, który delikatnie wciskamy w ciasto. Posypujemy 2 łyżeczkami
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią i
płatkami migdałowymi.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.

