Wykonanie
Myśleliśmy nad usmażeniem pączków, w końcu karnawał to karnawał, a Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, ale jakoś te całe pączki nie do końca nas przekonują, a zresztą do wspólnego kucharzenia chcieliśmy zaangażować też najmłodszego
Koperka- musieliśmy wybrać coś mniej skomplikowanego niż pączki. Myśleliśmy, szukaliśmy, aż sobie przypomnieliśmy, że w zeszłym roku byłam wyjątkowo grzeczna, tak grzeczna, że Mikołaj podrzucił mi, prosto pod choinkę, niesamowitą książkę autorstwa Nigelli Lawson. Książkę traktującą o tym Jak być domową boginią, wypieki i przysmaki kojące duszę. A w tej książce, w rozdziale poświęconym dzieciom znalazłam przepis na Pączkowe muffinki z
dżemem! Swoją
drogą genialna alternatywa dla pączków. Wprowadziliśmy małe
koperkowe modyfikacje, Nigella np. chciała upieczone muffinki zanurzać w roztopionym
maśle i obtaczać w granulowanym cukrze… Rezygnując z tego kroku, w zamian dorzuciliśmy kolorowy
lukier, którym zajęła się właśnie moja 1,5 roczna córeczka (to ona ozdabiała muffinki). Może nie wyszły idealnie, ale naszym zdaniem są urocze, a co ważniejsze, Pączkowe muffinki z
dżemem naprawdę w smaku przypominają pączki :)Składniki:125 ml
mleka50g
masła lub
margaryny2 nieduże
jajkaŁyżeczka ekstraktu
waniliowego200g
mąki pszennejŁyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej80g
cukru12 łyżeczek
dżemu (u nas pyszny, domowy,
poziomkowy)
Cukier puderBarwniki spożywczeWykonanie:
Masło roztapiamy i studzimy. Mieszamy z
mlekiem, roztrzepanymi
jajkami i ekstraktem
waniliowym. W drugiej misce łączymy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną. Suche składniki wsypujemy do mokrych, mieszamy, ale niezbyt dokładnie, mają pozostać grudki, jeżeli ciasto będzie za bardzo wymieszane- muffinki wyjdą twarde. Blaszkę z wgłębieniami smarujemy tłuszczem (lub bierzemy silikonową formę na muffinki). Każde wgłębienie zapełniamy
ciastem do połowy wysokości, nakładamy po łyżeczce
dżemu i dopełniamy resztą ciasta. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut.
Cukier puder roztapiamy w niewielkiej ilości
wody (tak, żeby powstał gęsty
lukier) Dzielimy na części, barwimy barwnikami spożywczymi. Kolorowym lukrem dowolnie ozdabiamy upieczone, nieco przestudzone muffinki. Pączkowe muffinki najsmaczniejsze są w dniu pieczenia.

