ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe ciastka bezglutenowe

Czekoladowe ciastka bezglutenowe

nazwa

Wykonanie

Bez glutenu nie znaczy bez ciastek. Oprócz chleba, jednym z większych problemów w diecie bezglutenowej są ciasta i ciastka. Są wprawdzie gotowe słodycze, ale ceny ich są raczej słone, a czy w smaku są takie rewelacyjne? Przyznam, że nie wiem, bo od razu postanowiliśmy postawić na domowe wypieki. Jakoś tak już sam regał bezglutenowy mnie odstrasza. Człowiek zaraz czuje się jakiś chory, gdy przed nim stoi.
Jak się okazało ciastka nie są trudne, na pierwszy rzut poszły czekoladowe, ale są w planach jeszcze inne. Zapraszam do wypróbowania, są kruche i pyszne.
100 g mielonych migdałów
250 g margaryny roślinnej
250 g mąki kasztanowej
300 g mąki ryżowej
5 – 6 łyżek syropu z agawy
1 łyżeczka NO EGG (roślinny proszek zastępujący jajka)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki startej wanilii
2 łyżki kakao
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Można schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Formować małe kulki, ułożyć na blasze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć delikatnie na przykład dem szklanki. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 10 minut przy temperaturze ok. 180 ˚C.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/12/czekoladowe-ciastka-bezglutenowe.html