Wykonanie
Bez glutenu nie znaczy bez
ciastek. Oprócz
chleba, jednym z większych problemów w diecie bezglutenowej są ciasta i
ciastka. Są wprawdzie
gotowe słodycze, ale ceny ich są raczej słone, a czy w smaku są takie rewelacyjne? Przyznam, że nie wiem, bo od razu postanowiliśmy postawić na domowe wypieki. Jakoś tak już sam regał bezglutenowy mnie odstrasza. Człowiek zaraz czuje się jakiś chory, gdy przed nim stoi.Jak się okazało
ciastka nie są trudne, na pierwszy rzut poszły
czekoladowe, ale są w planach jeszcze inne. Zapraszam do wypróbowania, są kruche i pyszne.100 g mielonych
migdałów250 g
margaryny roślinnej250 g
mąki kasztanowej300 g
mąki ryżowej5 – 6 łyżek
syropu z agawy1 łyżeczka NO EGG (roślinny proszek zastępujący
jajka)pół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki startej
wanilii2 łyżki
kakaoWszystkie składniki dokładnie wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Można schłodzić przez dwie godziny w lodówce. Formować małe kulki, ułożyć na blasze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć delikatnie na przykład dem szklanki. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 10 minut przy temperaturze ok. 180 ˚C.