ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka migdałowe

Kruche ciasteczka migdałowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsze ciasteczka nie są bezglutenowe, gdyż powstały dość długo przed świętami, kiedy jeszcze nie testowałam kuchni bez glutenu. Przygotowałam je do grudniowego wydania czasopisma Vege, a że nie wszyscy moi czytelnicy muszą ograniczać gluten, postanowiłam je Wam tu zaprezentować. Dla bezglutenowców też jeszcze będą obiecane jasne ciastka, właśnie ciasto chłodzi się w lodówce i myślę, że jutro pojawią się tu na blogu. Zapraszam po przepisy, mimo przedświątecznego zabiegania dacie radę je upiec bo są bardzo szybkie.
Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege
- 100 g mielonych migdałów
- 300 g margaryny roślinnej
- 600 g mąki
- 7 łyżek syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka sparzonego odrobiną wrzątku kakao
- nieco startej wanilii
- cynamon
- przyprawa do piernika
- cukier puder
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Można schłodzić przez 2 godziny w lodówce, jeżeli się śpieszymy, można zacząć przygotowywać ciasteczka od razu.
Rozwałkować na cienkie placki, wycinać foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby dodać nieco mąki. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 10 minut przy temperaturze ok. 180 ˚C.
Ciastka nie są zbyt słodkie, gdyż należy wziąć pod uwagę, że dojdzie jeszcze lukier.
Lukier przygotowujemy z cukru pudru i odrobiny wody. Aby dobrze się nim ozdabiało ciasteczka musi być dobrze wyrobiony, najlepiej mikserem i gęsty.
W ten sposób przygotowany lukier można umieścić w woreczku foliowym z naciętym czubeczkiem.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2014/12/kruche-ciasteczka-migdaowe.html