Wykonanie
Dzisiejsze
ciasteczka nie są bezglutenowe, gdyż powstały dość długo przed świętami, kiedy jeszcze nie testowałam kuchni bez glutenu. Przygotowałam je do grudniowego wydania czasopisma Vege, a że nie wszyscy moi czytelnicy muszą ograniczać gluten, postanowiłam je Wam tu zaprezentować. Dla bezglutenowców też jeszcze będą obiecane jasne
ciastka, właśnie ciasto chłodzi się w lodówce i myślę, że jutro pojawią się tu na blogu. Zapraszam po przepisy, mimo przedświątecznego zabiegania dacie radę je upiec bo są bardzo szybkie.Przepis został opublikowany w wegańskim czasopiśmie Vege- 100 g mielonych
migdałów- 300 g
margaryny roślinnej- 600 g
mąki- 7 łyżek
syropu z agawy- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka sparzonego odrobiną wrzątku
kakao- nieco startej
wanilii-
cynamon-
przyprawa do piernika-
cukier puderWszystkie składniki dokładnie wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Można schłodzić przez 2 godziny w lodówce, jeżeli się śpieszymy, można zacząć przygotowywać
ciasteczka od razu.Rozwałkować na cienkie placki, wycinać foremkami i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W razie potrzeby dodać nieco
mąki. Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 10 minut przy temperaturze ok. 180 ˚C.
Ciastka nie są zbyt słodkie, gdyż należy wziąć pod uwagę, że dojdzie jeszcze
lukier.
Lukier przygotowujemy z
cukru pudru i odrobiny
wody. Aby dobrze się nim ozdabiało
ciasteczka musi być dobrze wyrobiony, najlepiej mikserem i gęsty.W ten sposób przygotowany
lukier można umieścić w woreczku foliowym z naciętym czubeczkiem.