ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

nazwa

Wykonanie

Pora rozpocząć przygotowania do słodkich Świąt, każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka, mam i ja ;)
Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym.
Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie oraz mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light.
Składniki:
200g mąki tortowej
120g margaryny
100g cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną)
1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3)
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche
- dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami
- wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta
- ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce
- schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy na cienki placek, wycinamy ciasteczka foremkami i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach, gdyż trochę urosną
- ciastka pieczemy w 170-180 stopniach przez 12-15 minut, zdejmujemy z blachy po ostygnięciu, gdyż tuż po wyjęciu z piekarnika są miękkie i łatwo się kruszą
Moje ciasteczka korzenne są cienkie i kruche, ale jeśli ktoś woli ciastka grubsze, to oczywiście może takie wykonać pod warunkiem, że weźmie pod uwagę fakt, że czas pieczenia może być wtedy dłuższy. Z tych dwóch wersji smakowych bliższa jestem chyba wersji łagodnej, choć jeśli nie jest się zwolennikiem słodkich ciastek, to mocno korzenne ciasteczka powinny przypaść do gustu.
Z podanej ilości składników wychodzi około 45 cienkich ciasteczek. Jeśli lubimy ciasteczka dekorowane, to zachęcam do zabawy z lukrem i pisakami spożywczymi. Moje ciasteczka są "gołe", gdyż taką wersję lubię najbardziej.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2013/11/ciasteczka-korzenne_27.html