Wykonanie
Przepis na poniższe pierniczki znalazłam na opakowaniu
margaryny Kasi. Pierniczki muszą leżakować minimum półtorej tygodnia w metalowym opakowaniu z dodatkiem skórki
pomarańczy, czy
jabłka. Wchłoną wilgoć z owej skórki i będą miękkie. Można kupić
pisaki do
ciasteczek i pięknie udekorować pierniczki. Ja swoje planuje zacząć próbować w Nowy Rok:) Ciekawa jestem efektu. Paru już spróbowałam po wyjęciu z piekarnika i są w smaku bardzo dobre.
Składniki:50 dag
mąki20 dag
cukru pudru Kupiecpół kostki
margaryny Kasi3/4 szklanki
miodu sztucznego, można dodać pół szklanki1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakao1
przyprawa do piernikaWymieszać wszystkie składniki ze sobą na stolnicy. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość pół centymetra. Wycinać foremkami różne kształty. Piec około 10 minut w 180 st. C. Wystudzone pierniczki przechowywać w metalowym opakowaniu.