Wykonanie
Powoli zaczynają tu u mnie krążyć zakłady, że zima w tym roku nie przyjdzie. Już prawie dałam się nawet przekonać, ale przypomniałam sobie, że w zeszłym roku też nas tak długo zwodziła, aby na koniec zaskoczyć nas ze zdwojoną siłą. Tak więc, mój rozsądek
mówi mi, że jeszcze daleko do wiosny, natomiast coraz dłuższe dni i słońce za oknem, zachęcają już powoli do przygotowywania lekkich dań. Znów zatęskniłam do chrupiącej
sałaty, ze smacznymi dodatkami i przepysznym sosem.Ostatnim
hitem w naszej kuchni jest sos koktajlowy. Robimy go na zmianę, w zależności od tego, kto akurat ma czas i przekomarzamy się, który smakuje lepiej. Prawda jest taka, że za każdym razem smakuje rewelacyjnie, a cała tajemnica polega na dodaniu dobrej jakości
oleju.Dobrej
oleje, spożywane na surowo, są bardzo cenne dla naszego organizmu, zawierają one bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe, a te niezbędne są dla wielu kluczowych funkcji naszego ciała.Nie strońmy więc od takich zdrowych tłuszczów i nie bójmy się ich. Bez nich nas organizm nie będzie prawidłowo funkcjonował. Wspomnę chociażby o witaminach. Niektóre z nich rozpuszczają się tylko w tłuszczu, a więc wykluczając tłuszcze z naszej diety, pozbawiamy się możliwości przyswojenia części witamin.Podczas podgrzewania
oleju, kwasy tłuszczowe nienasycone, zamieniają się na nasycone, które dodają nam wprawdzie energii, ale nie są niezbędne dla naszego zdrowia. Dlatego tak ważne jest spożywanie
oleju bezpośrednio, dodając na przykład do sałatek.Dzięki uprzejmości hurtowni hurtownia-
oliwy.pl, do dzisiejszego sosu do sałatek dodałam:Costa d'Oro
Oliwa extra vergine INTEGRALE oraz
zielone oliwki JOLCA .
Drodzy czytelnicy, nie musicie obchodzić się smakiem. W hurtowni czeka na Was zniżka na zakupy wysokości 25%.
Sałatka z
oliwkami i
gruszką:1 główka
sałaty lodowej1
gruszka1 kostka neutralnego
tofu1
marchewkakilka listków
rukolizielone oliwkioliwa z oliwekzmielony
rozmarynJeden duży liść
sałaty umieścić na talerzu. W nim umieścimy
potem sałatkę. Pozostałe liście pokroić.
Tofu pokroić w kostki i usmażyć na
oliwie z dodatkiem
rozmarynu i
soli. Należy smażyć tak długo, aż się zarumienią, ale nie za długo, gdyż się skurczą, wysuszą i nie będą już takie smaczne.
Gruszkę pokroić w piórka lub w kostkę,
marchewkę w krążki. wszystkie składniki delikatnie wymieszać i umieścić w liściu. Podawać natychmiast po przygotowaniu z sosem do sałatki (tym, albo z tym poniżej).Sos koktajlowy:1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
musztardy20 ml
ketchupu40 ml
jogurtu roślinnego20 ml
octu z
czerwonego wina60 ml
olejuWszystkie składniki dokładnie wymieszać.