ßßß
Wczoraj na blogu podawałam Wam przepis na danie obiadowe, dziś więc nie może tu zabraknąć dodatku do tego dania, czyli zdrowej surówki warzywnej z białą kapustą w roli głównej. Warzywa powinny poleżeć parę godzin w zalewie, kapusta wtedy zmięknie, a wszystkie smaki się przegryzą. Takie są oczywiście założenia, ale wiem z własnego doświadczenia, że część surówki znika już po kilkunastu minutach... Polecam więc zrobić ją z podwójnej porcji.
Proporcje dla 4-5 osóbCzas przygotowania (wraz z macerowaniem): 7 godzinSkładniki:1/2 główki kapusty2 marchewki2 średnie cebuleZalewa:1/4 szklanki wody1/4 szklanki octu 10%1/3 szklanki oleju1/3 szklanki cukru2 łyżki musztardy1 łyżka soli.
Wykonanie:Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę ścieramy na grubej tarce do warzyw, natomiast cebulę kroimy w małą kostkę.Składniki zalewy umieszczamy w garnuszku i doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż cukier się całkowicie rozpuści.Warzywa wkładamy do miski, zalewamy je gorącą zalewą, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Raz na jakiś czas warzywa mieszamy.