Wykonanie
Czy jest idealny, lekki i puszysty można się przekonać, ubijając
białka,
śmietanę i dodając pyszne
jagody. Szukałam właściwie idealnego kremu do rolady biszkoptowej, a znalazłam taki fioletowy deser. Roladę zrobiłam, wyszła pyszna, pokażę Wam jutro, ale okazało się, że krem ten do rolady idealny nie jest. Za to wyszedł mi idealny
biszkopt, więc zawsze coś. A tymczasem zapraszam Was na moją jagodowa piankę z
białą czekoladą!Deser
jagodowy250 ml
śmietany kremówkiagar (ilość według opisu na opakowaniu, u mnie 1 łyżeczka)sok z jednej
cytryny4
białka100 g
cukruowoce (u mnie mrożone
jagody)Odlać nieco
śmietany, dodać do
mrożonych owoców, agar i doprowadzić do wrzenia (patrz na opis na opakowaniu). Lekko ostudzić. Pozostałą
śmietanę ubić.
Białka ubić z
cukrem. Na koniec wszystkie składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Wlać do miseczek i wstawić na jakiś czas do lodówki. Przed podaniem polać rozpuszczoną
białą czekoladą lub polewą. (Rozpuścić na parze – mały garnek z
czekoladą umieścić w większym z
wodą i powoli podgrzewać.)
Śmietanę możecie zastąpić
serkiem homogenizowanym,
jogurtem, lub
śmietaną roślinną. Będzie wtedy mniej puszysty, ale również dobry.
Serka,
jogurtu i
śmietany roślinnej nie ubijać i nie dodawać do gotowanych
owoców, po prostu dodać zamiast ubitej
śmietany. Ewentualnie dodać nieco więcej agaru.Kremu wyszło mi sporo, dwa duże desery i do rolady, połowa porcji na same desery z powodzniem wystarczy.