ßßß Cookit - przepis na Krem idealny?

Krem idealny?

nazwa

Wykonanie

Czy jest idealny, lekki i puszysty można się przekonać, ubijając białka, śmietanę i dodając pyszne jagody. Szukałam właściwie idealnego kremu do rolady biszkoptowej, a znalazłam taki fioletowy deser. Roladę zrobiłam, wyszła pyszna, pokażę Wam jutro, ale okazało się, że krem ten do rolady idealny nie jest. Za to wyszedł mi idealny biszkopt, więc zawsze coś. A tymczasem zapraszam Was na moją jagodowa piankę z białą czekoladą!
Deser jagodowy
250 ml śmietany kremówki
agar (ilość według opisu na opakowaniu, u mnie 1 łyżeczka)
sok z jednej cytryny
4 białka
100 g cukru
owoce (u mnie mrożone jagody)
Odlać nieco śmietany, dodać do mrożonych owoców, agar i doprowadzić do wrzenia (patrz na opis na opakowaniu). Lekko ostudzić. Pozostałą śmietanę ubić. Białka ubić z cukrem. Na koniec wszystkie składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Wlać do miseczek i wstawić na jakiś czas do lodówki. Przed podaniem polać rozpuszczoną białą czekoladą lub polewą. (Rozpuścić na parze – mały garnek z czekoladą umieścić w większym z wodą i powoli podgrzewać.)
Śmietanę możecie zastąpić serkiem homogenizowanym, jogurtem, lub śmietaną roślinną. Będzie wtedy mniej puszysty, ale również dobry. Serka, jogurtu i śmietany roślinnej nie ubijać i nie dodawać do gotowanych owoców, po prostu dodać zamiast ubitej śmietany. Ewentualnie dodać nieco więcej agaru.
Kremu wyszło mi sporo, dwa duże desery i do rolady, połowa porcji na same desery z powodzniem wystarczy.
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2013/01/krem-idealny.html