Wykonanie
W niedzielę odwiedziła Nas Moja Kochana Mamusia i z tejże okazji na deser zrobiłam Tort Pavlova.Jeżeli lubicie
bezy tak jak ja i moja
Młoda Dama (co własnie w niedzielę zostało odkryte polecam szczególnie). Ja osobiście lubię kruche
bezy i taki tez był mój tort. Do dekoracji owocowej wykorzystałam
owoce z ogródka, przywiezione przez Mamę (
agrest,
porzeczki oraz
borówka amerykańska).SKŁADNIKI:4
białka (z dużych jaj)250 g
cukru300 ml
śmietanki 30%3/4 szklanki
cukru pudruowoceBiałka w temperaturze pokojowej wlać do suchej misy i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijamy partiami dodawać
cukier ciągle ubijając. Na papierze do pieczenia odrysować (np. od dużego talerza) okrąg i wyłożyć ubitą masę. delikatnie podnieść brzegi do góry. Piec w temp. 120 st. C przez 70 minut a następnie suszyć w piekarniku przez całą noc.
Śmietankę (mocno schłodzoną) ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać
cukier puder. Wymieszać i wyłożyć na
bezę. gotowy tort udekorować
owocami.Smacznego!