ßßß Cookit - przepis na Pikantny placek z dyni hokkaido

Pikantny placek z dyni hokkaido

nazwa

Wykonanie

Miało być normalnie. Miałam dynię i kilka pomysłów na tę jedną, jedyną dynię. Na coś trzeba się zdecydować. Miała być zupa, ale w ostatniej chwili zobaczyłam na blogu zufikowo bardzo kuszące dyniowe kopytka, a że ja tak z jesienią trochę nie bardzo, bo tak wieje i zimno, postanowiłam przyłączyć się do zufikowego oswajania jesieni.
Na początku wszystko było jak trzeba, przepis mam, więc robię. Potem jednak obudziła się we mnie ta niespokojna natura i niepostrzeżenie podpowiedziała – „e, co tam będziesz tak robić, jak jest napisane, inaczej też może się da“. Znacie mnie, moje ulubione przepisy to te „na oko“. W trakcie tej radosnej twórczej akcji pomyślałam, że tak naprawdę nigdy nie robiłam kopytek i już sobie wyobraziłam, że mi przecież nie wyjdą, że mi się w garnku rozwalą, że coś tam, coś tam. Każda wymówka jest dobra, żeby tylko coś powymyślać. W ramach tej oto metamorfozy, zamiast kopytek wyszedł mi oto ten smakowity... placek. Co Wy na to? podobny do kopytek? No jasne!
1 mała dynia
3 średnie ziemniaki
1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki (na oko)
1 jajko
ząbek czosnku,
2 cm korzenia świeżego imbiru (orać ze skórki, przecisnąć przez praskę do czosnku)
chilli
tymianek
sól
Dynię pokroić w księżyce, usunąć pestki (nie obierać) i ułożyć na blasze (można skropić oliwą, ja nie skropiłam). Dołożyć ziemniaki w całości, umyte, ale ze skórką.
Piec we wcześniej nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, przy temperaturze ok. 200 ˚C .
Wszystko ostudzić. Ściągnąć skórkę z ziemniaków. Wszystko pokroić na kawałki i zblenderować razem z mlekiem. Dodać jajko, mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać (można mikserem). Masa powinna mieć konsystencję podobną do muffinek. Wyłożyć ją na blachę (wyłożoną papierem lub posmarowaną) i piec ok. 45 minut, przy temperaturze
ok. 180 ˚C . Najlepiej smakuje na ciepło, doskonale nadaje się do zamrożenia w porcjach i odgrzania w tosterze lub mikrofalówce.
Dynię hokkaido lubię szczególnie, gdyż jest bardzo aromatyczna i intensywna w smaku, poza tym ma idealną wielkość, spróbujcie!
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2012/09/pikantny-placek-z-dyni-hokaido.html