ßßß Cookit - przepis na Ryba w cieście czosnkowym

Ryba w cieście czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Jeżeli lubicie rybę i czosnek to ten obiad jest dla Was. Szczerze mówiąc nawet nie przypuszczałam, że będzie tak pysznie. Niestety nie miałam dorsza - w którym jestem zakochana. Pozostały mi filety rybne Tilapii i Limandy. Zdecydowanie lepsza Limanda do tego przepisu.
Składniki:
5 filetów rybnych (500 - 600 g)
sól, pieprz
Na ciasto:
1 jajko
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. mąki pszennej
szczypta soli, imbiru w proszku i chilli
Rozmrożone filety rybne opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, przyprawić solą i pieprzem. W miseczce bądź innym naczyniu rozmieszać rózgą jajko z mąką i mlekiem, dodać przyprawy i zmiażdżony czosnek.Wymieszać do jednolitego połączenia. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju. Moczyć rybę w cieście z obu stron i wykładać na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/02/ryba-w-ciescie-czosnkowym.html