ßßß
Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Kuchnia włoska stworzyła parę rodzajów tej treściwej zupy, dlatego nie ma ścisłego przepisu na minestrone. Skład zupy bazuje na warzywach sezonowych i różni się w poszczególnych regionach Italii. Zupa jest bardzo sycąca, aromatyczna i pełna warzyw. Poniżej przepis na jedną z najsłynniejszych wersji tej zupy. Przepis na 6 osób.Składniki:3 ząbki czosnku2 cebule2 łodygi selera naciowego2 marchwie2 duże ziemniaki100 g zielonej fasolki1 mała cukinia50 g masła50 ml oliwy z oliwek50 g boczku1 i 1/2 litra bulionu warzywnego3 pomidory2 łyżki koncentratu pomidorowego100 g skórki parmezanusól, pieprz100 g makaronu spaghettitarty parmezanWykonanie:Drobno pokroić czosnek, cebulę, łodygi selera, marchew, ziemniaki, fasolkę i cukinię. Masło i oliwę z oliwek rozgrzać w garnku i obsmażyć w nim przez 2 minuty pokrojony w kostkę boczek. Dodać czosnek i cebule, smażyć 2 minuty. Następnie dodać seler, marchew oraz ziemniaki i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wrzucić do garnka fasolkę i podgrzewać 2 minuty, następnie na kolejne 2 minuty dołożyć cukinię. Przykryć garnek i dusić warzywa przez 15 minut, stale mieszając.Wlać bulion, dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory, koncentrat pomidorowy, skórkę od parmezanu, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 40 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 40 minutach usunąć z zupy skórkę z parmezanu i wyrzucić.Makaron spaghetti połamać na mniejsze części. Kawałki makaronu wrzucić do garnka i gotować około 10-15 minut, w zależności od tego jaką kto lubi twardość makaronu. Jeszcze raz dodać soli i pieprzu. Zupę wylać na talerze, posypać świeżo tartym parmezanem i natychmiast podawać.