ßßß Cookit - przepis na Makaron ryżowy z kurczakiem i grzybami mung

Makaron ryżowy z kurczakiem i grzybami mung

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam makaron ryżowy za jego delikatność i łatwość przygotowania. W tym przepisie usmażyłam makaron z jajkiem i podałam z kurczakiem w sosie sojowym z grzybkami mung. Dla tych, którzy jeszcze nie próbowali kuchni chińskiej jest to idealne danie na posmakowanie orientalnych smaków. Grzybki mung smakują podobnie do naszych rodzimych grzybów, są chrupiące i aromatyczne. Z podanych składników przygotujemy porcje dla 4 osób. Gorąco polecam.
Składniki:
1 opakowanie makaronu ryżowego
1/2 kg piersi z kurczaka
1 opakowanie grzybków mung
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz
sos sojowy
suszona natka pietruszki
mielona papryka chilii,
mielony imbir
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Makaron ryżowy sparzyć wrzącą wodą i trzymać w niej przez 5-7 minut. Następnie odcedzić makaron i odstawić. Zagotować wodę w garnku i wsypać do niej grzybki mung. Parzyć ( nie gotować) przez 10 minut. Odlać wodę, oczyścić grzybki. Ja wycinam miejsca z białymi nalotami i kikuty. Następnie znów włożyć grzybki mung do garnka, zalać wodą i gotować przez 15 minut. Po tym czasie odcedzić grzybki i pokroić w cienkie paseczki.
Kurczaka pokroić w kawałki, paprykę umyć, wydrążyć z niej pestki i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwę z oliwek i wrzucić najpierw paseczki papryki. Smażyć przez 3 minuty. Następnie dodać kurczaka i smażyć dalej przez 7 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę natki pietruszki, 1 łyżeczkę papryki, 1/2 łyżeczki imbiru i sos sojowy ( około 3 łyżki). Dodać pokrojone w paseczki grzybki mung. Dusić dalej przez około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.
Na patelni rozgrzać resztę oliwy z oliwek i wrzucić makaron. Podsmażyć chwilę. W miseczce rozkłócić jajka i wlać na patelnie. Smażyć tak długo, aż jajka się zetną. Przyprawić solą i pieprzem. Na dno talerza wyłożyć porcję makaronu, a na to porcję kurczaka z grzybkami. Podawać średnio ciepłe.
Źródło:http://smakowisko.pl/makaron-ryzowy-z-kurczakiem-i-grzybami-mung