ßßß
Uwielbiam kasze kuskus za jej smak oraz szybkość i łatwość przygotowania. Ostatnio bardzo często robię na obiad kuskus z kurczakiem, cukinią i selerem naciowym, a wszystko przyprawiam sosem sojowym i orientalnymi przyprawami. Przygotowanie całości trwa nie dłużej niż 30 minut, a danie jest bardzo smaczne i sycące. Polecam dla zabieganych, wielbicieli kasz i orientu.Składniki, 4 porcje:500 g piersi z kurczaka2 małe cukinie2 łodygi selera naciowego1 cebula1 ząbek czosnku1 szklanka kaszy kuskus1 łyżeczka przyprawy Kucharek3 łyżki sosu sojowego½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki¼ łyżeczki mielonego kardamonu¼ łyżeczki mielonego imbiru¼ łyżeczki mielonego cynamonu¼ łyżeczki ostrej paprykisól, pieprzolej do smażeniaWykonanie:Na początku przygotować kasze kuskus. Do średniej wielkości miski wsypać kaszę, dodać do niej przyprawę kucharek i zalać wrzącą wodą. Wody należy wlać około 1 cm ponad poziom kaszy. Miskę przykryć talerzem i odstawić kuskus do spęcznienia.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulkę. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie kurczaka dodać na patelnię i smażyć na średnim ogniu. Po 3-4 minutach smażenia na patelnię dodać sos sojowy, kardamon, imbir, cynamon, słodką i ostrą paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć dalej.Łodygi selera oraz cukinie umyć i osuszyć. Seler pokroić w plasterki, cukinie najpierw w plastry, a następnie w ćwiartki, warzywa wrzucić na patelnię. Całość smażyć razem około 10 minut, aż cukinia lekko zmięknie. Do warzyw i kurczaka dodać kuskus i dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem.