Wykonanie

Uwielbiam
kasze kuskus za jej smak oraz szybkość i łatwość przygotowania. Ostatnio bardzo często robię na obiad
kuskus z
kurczakiem,
cukinią i
selerem naciowym, a wszystko przyprawiam
sosem sojowym i orientalnymi
przyprawami. Przygotowanie całości trwa nie dłużej niż 30 minut, a danie jest bardzo smaczne i sycące. Polecam dla zabieganych, wielbicieli
kasz i orientu.Składniki, 4 porcje:500 g
piersi z kurczaka2 małe
cukinie2
łodygi selera naciowego1
cebula1 ząbek
czosnku1 szklanka
kaszy kuskus1 łyżeczka
przyprawy Kucharek3 łyżki
sosu sojowego½ łyżeczki mielonej
słodkiej papryki¼ łyżeczki mielonego
kardamonu¼ łyżeczki mielonego
imbiru¼ łyżeczki mielonego
cynamonu¼ łyżeczki
ostrej paprykisól,
pieprzolej do smażeniaWykonanie:Na początku przygotować
kasze kuskus. Do średniej wielkości miski wsypać
kaszę, dodać do niej
przyprawę kucharek i zalać wrzącą
wodą.
Wody należy wlać około 1 cm ponad poziom
kaszy. Miskę przykryć talerzem i odstawić
kuskus do spęcznienia.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać
olej i zeszklić na nim
cebulkę.
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie
kurczaka dodać na patelnię i smażyć na średnim ogniu. Po 3-4 minutach smażenia na patelnię dodać
sos sojowy,
kardamon,
imbir,
cynamon, słodką i
ostrą paprykę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć dalej.
Łodygi selera oraz
cukinie umyć i osuszyć.
Seler pokroić w plasterki,
cukinie najpierw w plastry, a następnie w ćwiartki, warzywa wrzucić na patelnię. Całość smażyć razem około 10 minut, aż
cukinia lekko zmięknie. Do warzyw i
kurczaka dodać
kuskus i dokładnie wymieszać. Całość doprawić
solą i
pieprzem.