ßßß
 
            
         Ostatnio potarłam większą ilość marchewki, bo lubię zjeść taką potartą, lekko posłodzoną. No i tak sobie jej natarłam chyba z kilogram, a potem nie umiałam przejeść, no więc wpadłam na pomysł że upiekę ciasto marchewkowe, ale inne niż zwykle . Marchewka doskonale komponuje się z pomarańczą (co wiem po torcie marchewkowym), a dodatek prażonych migdałów sprawia, że to ciasto jest naprawdę wyjątkowe :)
Ostatnio potarłam większą ilość marchewki, bo lubię zjeść taką potartą, lekko posłodzoną. No i tak sobie jej natarłam chyba z kilogram, a potem nie umiałam przejeść, no więc wpadłam na pomysł że upiekę ciasto marchewkowe, ale inne niż zwykle . Marchewka doskonale komponuje się z pomarańczą (co wiem po torcie marchewkowym), a dodatek prażonych migdałów sprawia, że to ciasto jest naprawdę wyjątkowe :)

 Składniki:400g marchewki170g masła 82% lub margaryny1 szklanka cukru4 jajka2 szklanki mąki150g dżemu pomarańczowego2 płaskie łyżeczki sody1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaPomarańczowy lukier:2 łyżki dżemu pomarańczowego2 łyżki wodyOk. 8 łyżek cukru pudru (pełnych)Dekoracja:Ok. 50g płatków migdałowychObraną marchewkę trzemy bardzo drobno, na pył.Okrągłą formę (tortownicę) z kominkiem o średnicy 24cm, smarujemy tłuszczem i spód wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną.Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szklankę mąki, sodę i proszek do pieczenia, startą marchewkę, kolejną szklankę mąki i dżem pomarańczowy.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 1 godzinę w 170 ⁰ C, na środkowym poziomie piekarnika. Najlepiej po tym czasie sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto nie lepi się do patyczka. Jeśli się lepi przedłużamy czas pieczenia o kolejne 10 – 15 minut.Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy, by lekko przestygło. Następnie wyjmujemy z formy i układamy do góry dnem na talerzu.Dżem zagotowujemy z wodą, zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy, by powstała jednolita, gęsta, ale lekko lejąca masa. Gotowym lukrem polewamy wierzch i boki ciasta.
Składniki:400g marchewki170g masła 82% lub margaryny1 szklanka cukru4 jajka2 szklanki mąki150g dżemu pomarańczowego2 płaskie łyżeczki sody1 ½ łyżeczki proszku do pieczeniaPomarańczowy lukier:2 łyżki dżemu pomarańczowego2 łyżki wodyOk. 8 łyżek cukru pudru (pełnych)Dekoracja:Ok. 50g płatków migdałowychObraną marchewkę trzemy bardzo drobno, na pył.Okrągłą formę (tortownicę) z kominkiem o średnicy 24cm, smarujemy tłuszczem i spód wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną.Miękkie masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka, szklankę mąki, sodę i proszek do pieczenia, startą marchewkę, kolejną szklankę mąki i dżem pomarańczowy.Ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 1 godzinę w 170 ⁰ C, na środkowym poziomie piekarnika. Najlepiej po tym czasie sprawdzić przy pomocy wykałaczki, czy ciasto nie lepi się do patyczka. Jeśli się lepi przedłużamy czas pieczenia o kolejne 10 – 15 minut.Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym wyjmujemy i pozostawiamy, by lekko przestygło. Następnie wyjmujemy z formy i układamy do góry dnem na talerzu.Dżem zagotowujemy z wodą, zdejmujemy z ognia i dodajemy stopniowo cukier puder i cały czas mieszamy, by powstała jednolita, gęsta, ale lekko lejąca masa. Gotowym lukrem polewamy wierzch i boki ciasta. Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę podpiekamy, delikatnie mieszając. Po upieczeniu migdały przysypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.Zimnymi płatkami posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do ostygnięcia.
Płatki migdałowe wrzucamy na rozgrzaną patelnie i chwilę podpiekamy, delikatnie mieszając. Po upieczeniu migdały przysypujemy na talerz i pozostawiamy do ostygnięcia.Zimnymi płatkami posypujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do ostygnięcia.
 R E K L A M A
R E K L A M A