ßßß
 
            
         Pieczenia nie jest moją mocną stroną ale raz na jakiś czas piekę jakieś proste i szybkie ciasto ( najlepiej takie tez zagniatania ).To właśnie jedno z takich ciast.Wilgotne, z kawałkami rabarbaru z lekką nutą pomarańczy.
Pieczenia nie jest moją mocną stroną ale raz na jakiś czas piekę jakieś proste i szybkie ciasto ( najlepiej takie tez zagniatania ).To właśnie jedno z takich ciast.Wilgotne, z kawałkami rabarbaru z lekką nutą pomarańczy. Składniki :* 400 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki ( mniejsze lub większe ),* 50 g cukru,* 220 g masła, w temperaturze pokojowej,* 220 g cukru,* otarta skórka i sok z jednej pomarańczy,* 320 g mąki,* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,* 3 jajka,* 1-2 garście płatków migdałowych,* cukier puder do posypania,
Składniki :* 400 g rabarbaru, pokrojonego w kawałki ( mniejsze lub większe ),* 50 g cukru,* 220 g masła, w temperaturze pokojowej,* 220 g cukru,* otarta skórka i sok z jednej pomarańczy,* 320 g mąki,* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,* 3 jajka,* 1-2 garście płatków migdałowych,* cukier puder do posypania, Przygotowanie :Rabarbar zmieszaj z 50 g cukru i odstaw na 30 minut ( nie odcedzaj ).Naszykuj blaszkę ( moja okrągła 26 cm ), wyłóż papierem do pieczenia luz wysmaruj masłem i wysyp mąką.W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.W duzej misce ubij mikserem na gładką masę masło, cukier, skórkę i sok z pomarańczy.Wciąż miksując dodaj pojedynczo jajka. a następnie powoli miks mąki. Miksuj do połączenia składników.Na końcu dodaj rabarbar razem z sokiem, który się wytworzył.Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj wierzch i posyp płatkami migdałów.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 70 - 80 minut.Gdy ciasto jest gotowe wbita wykałaczka powinna wyjść czysta.Ostudź ciasto i posyp cukrem pudrem.
Przygotowanie :Rabarbar zmieszaj z 50 g cukru i odstaw na 30 minut ( nie odcedzaj ).Naszykuj blaszkę ( moja okrągła 26 cm ), wyłóż papierem do pieczenia luz wysmaruj masłem i wysyp mąką.W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.W duzej misce ubij mikserem na gładką masę masło, cukier, skórkę i sok z pomarańczy.Wciąż miksując dodaj pojedynczo jajka. a następnie powoli miks mąki. Miksuj do połączenia składników.Na końcu dodaj rabarbar razem z sokiem, który się wytworzył.Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj wierzch i posyp płatkami migdałów.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 70 - 80 minut.Gdy ciasto jest gotowe wbita wykałaczka powinna wyjść czysta.Ostudź ciasto i posyp cukrem pudrem.