Wykonanie

Pieczenia nie jest moją mocną stroną ale raz na jakiś czas piekę jakieś proste i szybkie ciasto ( najlepiej takie tez zagniatania ).To właśnie jedno z takich ciast.Wilgotne, z kawałkami
rabarbaru z lekką nutą
pomarańczy.

Składniki :* 400 g
rabarbaru, pokrojonego w kawałki ( mniejsze lub większe ),* 50 g
cukru,* 220 g
masła, w temperaturze pokojowej,* 220 g
cukru,* otarta skórka i sok z jednej
pomarańczy,* 320 g
mąki,* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,* 1 łyżeczka
sody oczyszczonej,* 3
jajka,* 1-2 garście
płatków migdałowych,*
cukier puder do posypania,

Przygotowanie :
Rabarbar zmieszaj z 50 g
cukru i odstaw na 30 minut ( nie odcedzaj ).Naszykuj blaszkę ( moja okrągła 26 cm ), wyłóż papierem do pieczenia luz wysmaruj
masłem i wysyp
mąką.W misce zmieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną.W duzej misce ubij mikserem na gładką masę
masło,
cukier, skórkę i sok z
pomarańczy.Wciąż miksując dodaj pojedynczo
jajka. a następnie powoli
miks mąki. Miksuj do połączenia składników.Na końcu dodaj
rabarbar razem z
sokiem, który się wytworzył.Ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj wierzch i posyp
płatkami migdałów.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 70 - 80 minut.Gdy ciasto jest gotowe wbita wykałaczka powinna wyjść czysta.Ostudź ciasto i posyp
cukrem pudrem.