Wykonanie
            muffiny 
pomarańczowePoniedziałek nie sprzyja chyba niczemu - trudno się wyrobić, ogarnąć, zrobić, co się miało, chciało, a nade wszystko, co się musiało. Dlatego po pracy czy szkole warto zrobić coś, z czym na pewno się wyrobimy i co na pewno wyjdzie :)! Udanej reszty tygodnia!

Składniki:250 g 
mąki25 g zmielonych 
migdałów (opcjonalnie, jeśli nie, to należy dać o tyle więcej 
mąki)1/2 łyżeczki 
sody1 łyżeczka 
proszku do pieczenia75 g 
cukru75 g 
masła100 ml 
mleka1 
jajkosok wyciśnięty z jednej 
pomarańczyskórka starta z 
pomarańczypłatki migdałowe do posypaniaStandardowo, jak to przy muffinach: w jednym naczyniu wymieszać składniki suche - 
mąkę, 
migdały, 
sodę, 
proszek do pieczenia, 
cukier i skórkę z 
pomarańczy, wymieszać. W drugim naczyniu rozpuścić 
masło, wlać 
mleko, sok z 
pomarańczy i wbić 
jajko, wymieszać. Składniki mokre wlać do suchych wymieszać niezbyt dokładnie. Nakładać do foremek silikonowych lub zwykłych wyłożonych papilotkami. Każdą muffinę posypać 
płatkami migdałowymi.Piec przez ok. 20-25 min. w 190 o C.

