Wykonanie

Krokiety z
kapustą i
pieczarkami to uniwersalna wersja, która sprawdza się na co dzień i od święta. Do tego jest bardzo zdrowa i pożywna. Wszyscy dobrze je znają, więc myślę, że nie potrzebują głębszego wprowadzania :)Naleśniki:3
jajka3 szklanki
mleka2 ¼ szklanki
mąkiFarsz:50dag
kapusty kiszonej30dag
pieczarek1 duża
cebulaPieprz1 łyżka
oliwy lub
smalcu ze skwarkami10g
margarynyDodatkowo:1-2
jajkaBułka tarta*
Olej do smażenia* Jeśli nie należycie do fanów
bułki tartej, możecie panierować krokiety w samym
jajku, wówczas powstanie na nich delikatna panierka, również pysznaDo wysokiego naczynia, wlewamy
mleko, dodajemy
jajka i stopniowo
mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku
oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość
oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :)
Kiszoną kapustę, zalewamy
wodą i gotujemy około 7 minut od zawrzenia. Po ugotowaniu odlewamy
wodę, dodajemy
pieprz i
oliwę.
Pieczarki i
cebulę obieramy i kroimy, po czym wrzucamy do rondla z rozpuszczoną
margaryną i dusimy około 10 minut. Uduszone
pieczarki z
cebulką dodajemy do ugotowanej
kapusty i całość dobrze mieszamy.

Następnie faszerujemy placuszki, panierujemy w
jajku i
bułce tartej i pieczemy na złoty kolor z każdej ze stron.


Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać.Krokiety można podawać z barszczem,
bulionem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy je odmrażać, gdy tylko przyjdzie nam na nie ochota lub gdy potrzebujemy coś na szybki obiad :)

R E K L A M A