Wykonanie
Czas na kolejny przepis, tym razem coś co robię od niedawna. Mimo że jest przy tym troszkę pracy gwarantuję, że każdemu się to uda.Do przygotowania krokietów będziemy potrzebować farsz i naleśniki. Można to przyrządzić według własnego uznania. Dla nowicjuszy podaje przepis na naleśniki i na farsz.Przepis na farsz.Składniki:-0,5kg
kapusty kiszonej-0,5kg
pieczarek-
cebula-
przyprawy (
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy)-
smalec-
margaryna do smażeniaSposób przygotowania:Musimy usmażyć osobno
pieczarki i
kapustę a następnie to ze sobą połączyć.
Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy na
margarynie. Dodajemy do nich
cebule pokrojoną w kosteczkę i przyprawiamy
solą i
pieprzem. Smażymy, aż będą miękkie.
Kapustę kiszoną siekamy na mniejsze części i wrzucamy na roztopiony
smalec. Doprawiamy
pieprzem,
zielem angielskim i
liściem laurowym. Gotujemy, aż będzie miękka. Żeby zapobiec przypalaniu ja dodaje
wodę przez co też szybciej mięknie. Oczywiście gotuje pod przykryciem. Jeśli
pieczarki i
kapusta będą gotowe to mieszamy je ze sobą (z
kapusty wyciągamy wszystkie liście i kuleczki ziela).Naleśniki.Składniki:-150g
mąki (niepełna szklanka)-2
jajka-250ml
mleka-szczypta
soli-
woda mineralna gazowana (na oko do odpowiedniej gęstości ciasta)-3 łyżki
olejuSposób przygotowania:Wszystkie składniki ze sobą połączyć przy użyciu miksera. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni chwilkę z każdej strony. Bez
oleju !W międzyczasie przygotowujemy stanowisko do zawijania krokietówBędzie nam potrzebne:-
bułka tarta-
jajko z
mlekiem*Smażymy naleśnik...* Kładziemy usmażony naleśnik na talerz, na środek układamy farsz, zaginamy boki na farsz i zawijamy krokieta. Zamaczamy w
jajku i
mleku a następnie w
bułce tartej.* Kiedy usmażymy już wszystkie naleśniki i zawiniemy krokiety.* Zaczynamy smażyć je na gorącym
oleju.* Z jednej i drugiej strony, na złocisty kolor.* Kiedy usmażymy już wszystkie krokiety....* Możemy rozkoszować się ich smakiem!Smacznego :)A.