Wykonanie

Co prawda od dłuższego już czasu preferuję
chleby na zakwasie (zwłaszcza nasz ulubiony super prosty
chleb z ziarnami), ale od czasu do czasu zdarza mi się jeszcze piec też takie na drożdżach; zwłaszcza, gdy w grę chodzi świeży
koperek, który po prostu uwielbiam :)Kto do mnie zagląda częściej, ten zapewne już wie, że piekę raczej spontanicznie i raczej na zasadzie, co mam w domu, to ląduje w piekarniku ;) Nie umiem planować i dopiero po przeglądzie zawartości kuchennych szafek i lodówki decyduję, jakie ciasto, bułeczki, czy inny wypiek będziemy danego dnia zajadać. Tak było i tym razem, chociaż na kuchennym blacie bąbelkował już
zakwas na chleb, żal mi się zrobiło
koperku, który zdewastowały mi ostatnie wichury i przypomniałam sobie o znalezionym kiedyś przepisie na
chleb z
koperkiem właśnie. Zakwas wrócił więc do lodówki, a w ruch poszły
drożdże.
Chleb udał się znakomicie. Ładnie wyrósł, dając nam dwa piękne bochny z chrupiącą skórką i mięciutkim, nie przesuszonym wnętrzem. Z odrobiną duszonej
cebulki,
serkiem wiejskim i dużym pęczkiem
kopru nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też pachnie tak cudownie, że po prostu nie sposób mu się oprzeć.W oryginale
chleb pieczony jest na
mące pszennej chlebowej. Ja akurat nie miałam, więc wykorzystałam te, które znalazłam w kuchni, mieszając zwykłą
mąkę pszenną z pełnoziarnistą orkiszową. Możecie dać też
mąkę pszenną z pełnego przemiału, jeżeli nie macie lub nie przepadacie za orkiszową.Polecam :)* przepis z „Baking” Marthy DaySkładniki na dwa duże bochenki:4 łyżeczki
drożdży instant475ml ciepłej (nie gorącej)
wody2 łyżki
cukru500g
mąki pszennej500g
mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej1/2
cebuli, posiekanej4 łyżki
oliwy2
jajka, roztrzepaneduży pęczek
koperku150 – 200g
serka wiejskiego (waga po odsączeniu)4 łyżeczki
soliDodatkowo:
mleko do posmarowania bochenków przed pieczeniemWykonanie:W dużej misie wymieszaj
drożdże z
wodą i
cukrem. Odstaw na około 15 minut, aż
drożdże „ruszą” i płyn się spieni.Po tym czasie dodaj do miski około połowę
mąki (nie ma znaczenia, czy dodasz tu tylko
mąkę pszenną, mieszankę obu, czy samą pełnoziarnistą). Wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.W międzyczasie podsmaż
cebulę na 1 łyżce
oliwy, aż zmięknie. Odstaw do przestudzenia.Po 45 minutach, gdy mieszanka w misie wyrośnie, dodaj do niej podsmażoną
cebulę, posiekany drobno
koperek,
olej,
serek wiejski,
sól oraz pozostałe 3 łyżki
oliwy. Wymieszaj wszystko, po czym mieszając nadal dodawaj stopniowo pozostałą
mąkę. Dosypuj ją, aż masę będzie trudno mieszać łyżką.Wyłóż całość na dobrze obsypany
mąką blat i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (możesz to też zrobić korzystając z miksera z hakiem, co oszczędzi trochę czasu i sporo wysiłku ;). Gotowe przełóż z powrotem do misy i przykryj folią. Odstaw na około 1 – 1 i 1/2 godziny do wyrastania.Gdy ciasto podwoi objętość, podziel je na dwie części, uformuj z nich okrągłe bochenki i odłóż na oprószone
mąką blachy. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do napuszenia.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyrośnięte
chleby natnij z wierzchu, posmaruj
mlekiem i piecz prze około 50 minut, aż nabiorą ciemnozłotego koloru, a postukane od
spodu, wydadzą głuchy odgłos*.Wystudź a kratce.Smacznego :)

*Bochenki są duże, więc w standardowym piekarniku najłatwiej je upiec jednocześnie ustawiając blachy na najniższym i niemal najwyższym poziomie piekarnika. Należy wówczas co jakiś czas przekładać blachy z
chlebami, by piekły się równo. Możecie je też ewentualnie ułożyć obok siebie na jednej blasze, pozwalając im stykać się ze sobą.