ßßß Cookit - przepis na Aromatyczna babka kawowa z wódką...

Aromatyczna babka kawowa z wódką...

nazwa

Wykonanie

Ponieważ żaden ze mnie pijaczek i alkohol kupuję raczej z przeznaczeniem na wypieki, co jakiś czas muszę robić porządki na półeczce z butelkami, pozbywając się zalegających tam resztek różnych likierów. Tym razem trafiło na wódkę kupioną do produkcji domowego ekstraktu z wanilii oraz likier kawowy.
Alkohol trafił do aromatycznej babki kawowej, upieczonej wedle przepisu z książki „Baking. Beautiful baking recipes from around the world”. Okazała się idealnym wypiekiem na to ponure, deszczowe popołudnie, które zniweczyło nasze dzisiejsze plany spacerowe. Bo jakoś trudno marzyć o serniku na zimno, czy lodach, gdy za oknem szaro, buro i ponuro (co nie znaczy, że odmówiłabym, gdyby ktoś mi taki deser przyniósł ;).
Babka jest miękka i wilgotna, choć raczej należy do tych cięższych. Gdy ją piekłam zastanawiałam się, czy będzie ją w ogóle czuć kawą, bo te kilka łyżek likieru nie wydawało mi się wystarczającą ilością, by nadać smak całemu ciastu. Okazało się jednak, że kawowy aromat jest bardzo dobrze wyczuwalny, choć nie nachalny. Wódki natomiast właściwie nie czuć, ale jej dodatek nadaje ciastu charakteru i podkreśla smak. Przysłowiową kropką nad „i” jest tu lukier, który nie tylko potęguje kawowy aromat, ale też nadaje słodyczy ciastu, które samo w sobie jest raczej mało słodkie.
Lukier robiłam, wedle przepisu, z samego cukru pudru i likieru, więc zdecydowanie nie nadaje się dla dzieci, czy kobiet w ciąży, ale możecie zastąpić likier kawą lub pominąć w ogóle i udekorować babkę np. polewą czekoladową. Będzie równie pysznie :)
Polecam :)
Składniki:
275g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
50g mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
25g ciemnego kakao
60g miękkiego niesolonego masła
200g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
175ml mleka
125ml oleju roślinnego
3 łyżki wódki
3 łyżki likieru kawowego (u mnie Tia Maria)
Lukier:
około 2 – 3 łyżki likieru kawowego lub mocnej kawy
25 – 50g cukru pudru
Wykonanie:
W misce wymieszaj dokładnie mąkę, proszek do pieczenia, sól, mąkę kukurydzianą oraz kakao. Odstaw.
Masło oraz cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jasną, puszystą masę. Wbijaj pojedynczo jajka, ucierając po każdym do całkowitego połączenia. Wlej do misy wanilię, mleko, olej, wódkę oraz likier i zmiksuj raz jeszcze.
Do misy z mokrymi składnikami przesyp suche i wmieszaj je łyżką lub szpatułką. Masa będzie raczej rzadka i z grudkami, tak ma być.
Przelej ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut do godziny, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.
Upieczoną babkę pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym przełóż na kratkę do wystudzenia.
Podczas gdy babka stygnie, przygotuj lukier. Składniki utrzyj ze sobą, dodając w miarę potrzeby więcej cukru pudru lub likieru, do uzyskania pożądanej konsystencji (najlepiej by lukier był lejący, ale dość gęsty, by ładnie pokryć ciasto). Gotowym lukrem udekoruj przestudzoną babkę.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/06/27/babka-kawowa-z-wodka