Wykonanie

Ponieważ żaden ze mnie pijaczek i
alkohol kupuję raczej z przeznaczeniem na wypieki, co jakiś czas muszę robić porządki na półeczce z butelkami, pozbywając się zalegających tam resztek różnych
likierów. Tym razem trafiło na
wódkę kupioną do produkcji domowego ekstraktu z
wanilii oraz
likier kawowy.
Alkohol trafił do aromatycznej babki kawowej, upieczonej wedle przepisu z książki „Baking. Beautiful baking recipes from around the world”. Okazała się idealnym wypiekiem na to ponure, deszczowe popołudnie, które zniweczyło nasze dzisiejsze
plany spacerowe. Bo jakoś trudno marzyć o serniku na zimno, czy lodach, gdy za oknem szaro, buro i ponuro (co nie znaczy, że odmówiłabym, gdyby ktoś mi taki deser przyniósł ;).Babka jest miękka i wilgotna, choć raczej należy do tych cięższych. Gdy ją piekłam zastanawiałam się, czy będzie ją w ogóle czuć
kawą, bo te kilka łyżek
likieru nie wydawało mi się wystarczającą ilością, by nadać smak całemu ciastu. Okazało się jednak, że
kawowy aromat jest bardzo dobrze wyczuwalny, choć nie nachalny.
Wódki natomiast właściwie nie czuć, ale jej dodatek nadaje ciastu charakteru i podkreśla smak. Przysłowiową kropką nad „i” jest tu
lukier, który nie tylko potęguje
kawowy aromat, ale też nadaje
słodyczy ciastu, które samo w sobie jest raczej mało słodkie.
Lukier robiłam, wedle przepisu, z samego
cukru pudru i
likieru, więc zdecydowanie nie nadaje się dla dzieci, czy kobiet w ciąży, ale możecie zastąpić
likier kawą lub pominąć w ogóle i udekorować babkę np.
polewą czekoladową. Będzie równie pysznie :)Polecam :)

Składniki:275g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli50g
mąki kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)25g ciemnego
kakao60g miękkiego niesolonego
masła200g drobnego
cukru do wypieków4
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii175ml
mleka125ml
oleju roślinnego3 łyżki
wódki3 łyżki
likieru kawowego (u mnie Tia
Maria)
Lukier:około 2 – 3 łyżki
likieru kawowego lub mocnej
kawy25 – 50g
cukru pudruWykonanie:W misce wymieszaj dokładnie
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
mąkę kukurydzianą oraz
kakao. Odstaw.
Masło oraz
cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jasną, puszystą masę. Wbijaj pojedynczo
jajka, ucierając po każdym do całkowitego połączenia. Wlej do misy
wanilię,
mleko,
olej,
wódkę oraz
likier i zmiksuj raz jeszcze.Do misy z mokrymi składnikami przesyp suche i wmieszaj je łyżką lub szpatułką. Masa będzie raczej rzadka i z grudkami, tak ma być.Przelej ciasto do wysmarowanej
masłem i oprószonej
mąką formy na babkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut do godziny, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.Upieczoną babkę pozostaw w formie przez około 5 minut, po czym przełóż na kratkę do wystudzenia.

Podczas gdy babka stygnie, przygotuj
lukier. Składniki utrzyj ze sobą, dodając w miarę potrzeby więcej
cukru pudru lub
likieru, do uzyskania pożądanej konsystencji (najlepiej by
lukier był lejący, ale dość gęsty, by ładnie pokryć ciasto). Gotowym lukrem udekoruj przestudzoną babkę.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)
