ßßß Cookit - przepis na Sernik chałwowy…

Sernik chałwowy…

nazwa

Wykonanie

Nieczęsto piekę serniki, jest nas tylko troje, więc bez pomocy na ogół nie jesteśmy w stanie przez nie przebrnąć, a ja nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego właśnie są u nas zarezerwowane na specjalne okazje, przyjmowanie gości lub wizyty u rodziny i znajomych. Poza tym w naszym małym miasteczku nie ma polskiego sklepu, więc zdobycie twarogu wymaga wyprawy do pobliskiego miasta lub Dublina, a to nie zawsze wchodzi w grę. Za to gdy już kupię ser serniki robię hurtowo i z godnym podziwu zapałem ;) Tym razem zrobiłam dwa i na początek mam dla Was chałwowy, który przypadł nam do gustu najbardziej.
Sernik jest kremowy, nie za słodki, z moim ulubionym ciasteczkowym spodem i grubą warstwą czekoladowego ganache, która idealnie uzupełnia mocno wyczuwalną w masie serowej chałwę. Tym razem na spód, zamiast ciastek digestive, wykorzystałam moje ukochane herbatniki z dzieciństwa – petit beurre (popularne petitki) i muszę przyznać, że sprawdziły się doskonale. Całość ładnie się kroi i nie rozpada, więc nawet przeniesienie sernika z formy na talerz, czy paterę nie stanowi żadnego problemu.
Polecam :)
Składniki na tortownicę 20cm:
Spód:
200g herbatników maślanych lub ciastek digestive
70g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Masa serowa:
500g twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka (bez dodatków typu masło, czy cukier)
300g ulubionej chałwy, najlepiej bez dodatków
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki jogurtu greckiego (możecie zastąpić gęstą kwaśną śmietaną)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
100ml śmietany kremówki
100g gorzkiej czekolady 70% kakao
Dodatkowo:
około 50g pokruszonej chałwy do dekoracji (można pominąć)
Wykonanie:
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia tak, by jego brzegi wystawały poza obręcz tortownicy. Następnie owiń formę szczelnie folią aluminiową.
Herbatniki oraz miękkie masło umieść w malakserze i zblenduj, aż będą miały konsystencję mokrego piasku*. Wsyp wszystko do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj, dociskając dłonią lub odwrotną stroną łyżki.
Chałwę pokrusz i włóż razem z twarogiem oraz cukrem do misy miksera. Zmiksuj do połączenia. Dodaj jogurt oraz mąkę i wymieszaj. Na koniec wbij jajko oraz ekstrakt z wanilii i zmiksuj raz jeszcze. Staraj się nie miksować zbyt długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
Wylej masę serową na spód z herbatników, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 60 minut w kąpieli wodnej** lub z szeroką formą wypełnioną wrzątkiem ustawioną pod spodem.
Wystudź w uchylonym piekarniku.
Gdy sernik wystygnie, przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i umieść w misce. Kremówkę podgrzej i gorącą zalej posiekaną czekoladę. Poczekaj, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Gotową wylej na wystudzony sernik i wyrównaj. Wierzch możesz dodatkowo posypać pokruszoną chałwą dla dekoracji.
Formę z sernikiem owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 – 3 godziny. Wyjmij około 10 minut przed podaniem, żeby polewa nieco zmiękła.
Smacznego :)
* Możesz tez pokruszyć ciastka, wkładając je do grubego woreczka foliowego i uderzając wałkiem, a potem wymieszać z masłem.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/05/29/sernik-chalwowy