Wykonanie

Nieczęsto piekę serniki, jest nas tylko
troje, więc bez pomocy na ogół nie jesteśmy w stanie przez nie przebrnąć, a ja nie lubię wyrzucać jedzenia. Dlatego właśnie są u nas zarezerwowane na specjalne okazje, przyjmowanie gości lub wizyty u rodziny i znajomych. Poza tym w naszym małym miasteczku nie ma polskiego sklepu, więc zdobycie
twarogu wymaga wyprawy do pobliskiego miasta lub Dublina, a to nie zawsze wchodzi w grę. Za to gdy już kupię
ser serniki robię hurtowo i z godnym podziwu zapałem ;) Tym razem zrobiłam dwa i na początek mam dla Was
chałwowy, który przypadł nam do gustu najbardziej.Sernik jest kremowy, nie za słodki, z moim ulubionym
ciasteczkowym spodem i grubą warstwą
czekoladowego ganache, która idealnie uzupełnia mocno wyczuwalną w
masie serowej
chałwę. Tym razem na spód, zamiast
ciastek digestive, wykorzystałam moje ukochane
herbatniki z dzieciństwa –
petit beurre (popularne petitki) i muszę przyznać, że sprawdziły się doskonale. Całość ładnie się kroi i nie rozpada, więc nawet przeniesienie sernika z formy na talerz, czy paterę nie stanowi żadnego problemu.Polecam :)

Składniki na tortownicę 20cm:Spód:200g
herbatników maślanych lub
ciastek digestive70g niesolonego
masła w temperaturze pokojowejMasa serowa:500g
twarogu trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka (bez dodatków typu
masło, czy
cukier)300g ulubionej
chałwy, najlepiej bez dodatków1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3 łyżki
jogurtu greckiego (możecie zastąpić gęstą kwaśną
śmietaną)2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPolewa:100ml
śmietany kremówki100g
gorzkiej czekolady 70%
kakaoDodatkowo:około 50g pokruszonej
chałwy do dekoracji (można pominąć)Wykonanie:Dno formy wyłóż papierem do pieczenia tak, by jego brzegi wystawały poza obręcz tortownicy. Następnie
owiń formę szczelnie folią aluminiową.
Herbatniki oraz miękkie
masło umieść w malakserze i zblenduj, aż będą miały konsystencję mokrego piasku*. Wsyp wszystko do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj, dociskając dłonią lub odwrotną stroną łyżki.
Chałwę pokrusz i włóż razem z
twarogiem oraz
cukrem do misy miksera. Zmiksuj do połączenia. Dodaj
jogurt oraz
mąkę i wymieszaj. Na koniec wbij
jajko oraz ekstrakt z
wanilii i zmiksuj raz jeszcze. Staraj się nie miksować zbyt długo, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.Wylej masę
serową na spód z
herbatników, wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez 60 minut w kąpieli
wodnej** lub z szeroką formą wypełnioną wrzątkiem ustawioną pod
spodem.Wystudź w uchylonym piekarniku.Gdy sernik wystygnie, przygotuj polewę.
Czekoladę posiekaj i umieść w misce. Kremówkę podgrzej i gorącą zalej posiekaną
czekoladę. Poczekaj, aż
czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Gotową wylej na wystudzony sernik i wyrównaj. Wierzch możesz dodatkowo posypać pokruszoną
chałwą dla dekoracji.Formę z sernikiem
owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 – 3 godziny. Wyjmij około 10 minut przed podaniem, żeby polewa nieco zmiękła.Smacznego :)



* Możesz tez pokruszyć
ciastka, wkładając je do grubego woreczka foliowego i uderzając wałkiem, a
potem wymieszać z
masłem.