Wykonanie
Szał ogródkowy nadal u nas trwa, a mój upragniony stolik piknikowy stanął na swoim miejscu. Mąż spisał się na medal i do pełni szczęścia brakuje mi już tylko trochę lakieru do drewna, bo chwilowo pomalowany jest wyłącznie blat, oraz dobrej pogody na weekend, żeby można było oficjalnie rozpocząć sezon grillowy :)) Zanim jednak na
stole staną talerze sałatek i grillowanego
mięska, wypróbowujemy go z Zuzią przy popołudniowej
herbatce, zagryzanej oczywiście
ciastem :)Tym razem upiekłam takie zwykłe ciasto marmurkowe, wzbogacone kruszonką, która Zuzi bardzo, ale to bardzo przypadła do gustu. Samo ciasto jest przyjemnie wilgotne, ale nie ciężkie, słodkie, z mocno wyczuwalnym aromatem
wanilii i uroczym marmurkowym wzorkiem. Jak dla mnie prostota w najlepszym wydaniu :)Polecam :)
* przepis z „Cake” Rachel AllenSkładniki na tortownicę 23cm:225g miękkiego niesolonego
masła225g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii225g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50ml
mleka25g ciemnego
kakaoNa kruszonkę:120g
mąki pszennej75g drobnego
cukru75 zimnego niesolonego
masła75g gorzkiej lub
mlecznej czekolady posiekanej lub w postaci
czekoladowych łezekDodatkowo:
cukier puder do posypania (ja pominęłam)Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.Zacznij od przygotowania kruszonki.
Mąkę wymieszaj w dużej misce z
cukrem i dodaj pokrojone
masło. Rozetrzyj palcami
masło z suchymi składnikami, aż powstaną grudki. Na koniec wmieszaj posiekaną
czekoladę. Odstaw całość do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Masło utrzyj z
cukrem na jasną, puszystą masę.
Jajka roztrzep z ekstraktem
waniliowym i dodawaj stopniowo do masy
maślanej, cały czas ucierając na niskich obrotach. Zmiksuj wszystko do całkowitego połączenia. Do misy przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie. Wlej
mleko i jeszcze raz zmiksuj do połączenia.Przełóż połowę ciasta do innej miski, a do reszty wmieszaj
kakao.Spód formy wyłóż papierem do pieczenia*, a boki wysmaruj
masłem. Nakładaj porcjami na przemian jasne i ciemne ciasto. Wyrównaj lekko, a na wierzch wyłóż przygotowaną wcześniej kruszonkę. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut, aż kruszonka się zarumieni, a wbity w środek ciasta patyczek będzie suchy po wyjęciu.Upieczone ciasto pozostaw przez 10 minut w formie, po czym wyjmij ostrożnie i wystudź całkowicie na kratce.Zimne ciasto możesz dodatkowo posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)
* Najlepiej włożyć na spód duży kawałek papieru do pieczenia i wypuścić jego brzegi poza obręcz. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć ciasto z formy.