ßßß Cookit - przepis na Domowa dietetyczna granola…

Domowa dietetyczna granola…

nazwa

Wykonanie

Po domowych chlebach i wędlinach, które od dłuższego czasu przygotowuję ze względu na kiepską jakość tych kupnych, przyszedł też czas na pyszny dodatek śniadaniowy, jakim jest granola. Co prawda w sklepach można dostać (po odpowiednio wysokiej cenie oczywiście) dobrej jakości mieszankę, ale skoro przygotowanie domowej jest tak proste i pozostawia pełną swobodę wyboru ulubionych dodatków, to dlaczegóż by nie spróbować :)
Prawda jest taka, że impulsem do przygotowania domowej granoli była potrzeba znalezienia czegoś, co zastąpiłoby Zuzi poranną owsiankę i naleśniki, które ostatnio muszę przygotowywać co najmniej raz dziennie, i których mam już po sam czubek kokardy ;) Zwyczajnie już nie mogę patrzeć na patelnię do naleśników.
Domowa granola jest po prostu najlepsza – chrupiąca, aromatyczna i pełna zdrowych dodatków :) U nas w wersji nieco zdrowszej, bo z dość znacznie ograniczoną ilością cukrów. Jeśli wolicie słodszą wersję, wystarczy podwoić ilość miodu lub dodać do mieszanki 100g cukru trzcinowego. Warto też pamiętać, że im częściej będziecie ją mieszać w piekarniku, tym bardziej sypka będzie. Ja osobiście lubię duże, posklejane kawałki, ale Zuzi przeszkadzają, więc naszą mieszałyśmy dzielnie, rozbijając co większe zlepki nasionek i płatków :)
Granola smakuje wspaniale z mlekiem lub jogurtem (najlepiej naturalnym), ale sprawdzi się też jako zdrowa przekąska do chrupania bądź posypka do lodów, sorbetów i deserów owocowych.
Polecam :)
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki słonecznika
2/3 szklanki posiekanych orzechów (u nas laskowe)
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżeczka cynamonu
2 średnie jabłka starte na tarce do ziemniaków (około 100g)
1/4 szklanki miodu
Wykonanie:
Wymieszaj dokładnie płatki, nasiona oraz orzechy i cynamon. Dodaj jabłkowe puree oraz miód i jeszcze raz wymieszaj.
Przełóż całość na szeroką blaszkę (można ją wyłożyć papierem do pieczenia) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz przez około 40 – 50 minut, mieszając regularnie drewnianą łyżką lub szpatułką (mniej więcej co 10 minut lub częściej, jeśli będzie się zbyt szybko przypiekać).
Upieczoną granolę pozostaw do wystygnięcia i odparowania na blaszce, w uchylonym piekarniku. Zimną przełóż do szczelnie zamkniętego słoja lub plastikowego pojemnika. Możesz ja tak przechowywać przez co najmniej kilka tygodni.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/04/09/domowa-dietetyczna-granola