ßßß Cookit - przepis na Złote jabłka faszerowane bakaliami

Złote jabłka faszerowane bakaliami

nazwa

Wykonanie

Masz ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie nietuczącego? Polecamy pyszne jabłka, których dietetycznych zalet nie trzeba wymieniać. Ten ciepły deser doskonale zaspokoi ochotę na małe co nieco, dodatkowo wzbogaci dietę w cenne składniki odżywcze, na które zapotrzebowanie wzrasta w okresie jesienno-zimowym.
fot. Krzysztof Cichuta
Porcja na 4 osoby:
4 dorodne jabłka
2 łyżki miodu
2 łyżki płatków owsianych, pestek słonecznika i orzechów
cynamon
Jabłka umyć, osuszyć, wydrążyć gniazda nasienne. W małym garnku podgrzać miód i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jabłka napełnić przyrządzonym nadzieniem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pamiętając o wlaniu odrobiny wody, aby jabłka zachowały jędrność. Pieczemy pół godziny w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu posypujemy cynamonem. Deser ten jest szybki w przygotowaniu, do tego zdrowy, niskokaloryczny, a przede wszystkim smaczny .
Źródło:http://cytrynowygaj.blogspot.com/2012/03/zote-jabka-faszerowane-bakaliami.html